Standbeeld van iconische kus beklad met #MeToo net na overlijden matroos

Vandalen hebben een standbeeld van een iconische kus beklad met het opschrift “#MeToo”. Het standbeeld staat in Sarasota in de Amerikaanse staat Florida. De vandalen sloegen toe net na het overlijden van de man die de kus uitdeelde. 

Het standbeeld stelt een tafereel voor dat vooral bekend is van een iconische foto uit 1945. Het toont hoe een matroos en een vrouw in een verpleegstersuniform innig kussen op Times Square in New York op de dag dat Japan capituleerde op het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Lees verder onder de foto:

Caters News Agency Ltd

George Mendonsa, de matroos, is afgelopen weekend overleden. Het nieuws werd begin deze week bekend. Amper enkele uren later is het standbeeld beklad. Op de benen van de vrouw is het opschrift “#MeToo” aangebracht. De vandalen lijken daarmee te insinueren dat de iconische kus tegen de wil van de vrouw plaatsvond.

Lees verder onder de Facebookpost van de politie:

Het is niet voor het eerst dat wordt aangehaald dat de foto geen innige kus tussen twee geliefden, maar een aanranding zou voorstellen. Mendonsa en de vrouw in kwestie, Greta Friedman, waren geen koppel. Meer zelfs: Mendonsa was samen met zijn verloofde –en latere vrouw- op Times Square, maar kuste toch Friedman.

Friedman overleed in 2016. Voor haar dood liet ze in een interview aan het Veterans History Project weten dat ze positieve herinneringen heeft aan het moment en zelfs nog elk jaar kerstkaartjes stuurt naar Mendonsa. Toch liet ze in een later interview aan CBS News weten dat Mendonsa haar op die dag "plots vastgreep en kuste". "Ik kuste hem niet, hij kuste mij", klonk het toen. "Het was geen romantische kus, maar een kus om iets te vieren."

De schade aan het standbeeld wordt volgens de plaatselijke politie op zo’n 1.000 dollar geschat. De verf is intussen al verwijderd. De politie heeft nog geen verdachte opgepakt.

Meest gelezen