Universiteit Gent test fietsveiligheid met 3D-projectie

De Universiteit Gent start met een 3D-project om straten veiliger te maken voor fietsers. Testpersonen fietsen op een hometrainer door een virtuele straat en geven aan wat er goed of slecht is.

Het onderzoek van de Universiteit van Gent focust zich op fietsveiligheid, en op het veiliger maken van straten voor fietsers. Testpersonen fietsen op een hometrainer door een virtuele straat en geven aan wat goed is, of niet. Aan de hand van de resultaten kan bekeken worden of de inplanting van bloembakken anders moet, of waar er wegversmallingen kunnen komen.

"Het ultieme doel is om op voorhand te testen of er enkele veranderingen aangebracht kunnen worden bij straten die heraangelegd kunnen worden", zegt onderzoekster Lieze Mertens aan VRT NWS. "We testen deze uit bij bewoners vooraleer we ze effectief uitvoeren. Bij de eerste testen focussen we op 65-plussers, maar in de toekomst zullen we dat opentrekken naar alle leeftijden."

Het project start met drie Gentse straten, maar wordt mogelijk uitgebreid.

kasto80

Meest gelezen