De landingsplek van InSight, dicht bij de evenaar op Mars. NASA/JPL-Caltech

Vandaag temperaturen tussen -17 en -94 graden Celsius, met een stevige zuidwester

Welk weer is het op Mars? U kan dagelijks het weer op de rode planeet checken via de website van de NASA, voor het eerst via de gegevens van InSight. Het is een concreet resultaat van de missie met Marslander "Insight", die er op 26 november landde. Zondag was het er overdag -17 Celsius, maar op het einde van de nacht was dat nog amper -94. De zuidwestenwind blies meer dan 60 km/u. 

U kunt het weer op Mars checken via enkele eenvoudige muisklikken, zo maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vannacht bekend.

De Marslander InSight arriveerde er op 26 november, iets voor 9 uur 's avonds (perfect zoals gepland). Het hoofddoel is om "de temperatuur en de polsslag van de planeet te meten": wetenschappers willen te weten komen of Mars nog een vloeibare kern heeft of niet, en Insight gaat daarvoor een kleine boring in het oppervlak uitvoeren. Een seismometer zal ook heel nauwkeurig alle trillingen of bevingen op Mars meten. Ook hiermee willen onderzoekers meer te weten komen over het binnenste van de planeet, ooit een tweelingbroer van de aarde, die nu evenwel geëvolueerd is naar een planeet met een dood oppervlak.  (lees door onder de tweet)

InSight heeft ook een weerstation aan boord, "het meest nauwkeurige dat we tot nu toe al hadden op Mars", zegt Bart Van Hove, specialist van Mars aan de Koninklijke Sterrenwacht in Ukkel. De Marslander produceert voor elke dag een weerbericht, wat de NASA dan online zet

Zo kan u te weten komen wat de minimum- en maximumtemperatuur er is, hoe hard de wind waait en hoe het zit met de luchtdruk. "Dit weerstation is super interessant, want er zijn ook stofstormen op Mars, die we hiermee beter kunnen analyseren", zei Van Hove ons daarover bij de succesvolle landing.  

Als we het weer op Mars goed begrijpen, kan dat ons helpen om betere voorspellingen te maken op aarde

"De omstandigheden hier en nu, op aarde en op Mars, worden aangedreven door dezelfde fysica. De klimaatsystemen volgen dezelfde natuurwetten", legt Van Hove uit.

"Het is interessant om te kijken naar verschillende voorbeelden. Mars heeft een atmosfeer die bestaat uit een ander gas, en die veel ijler en kouder is, en er is geen water meer. Maar toch heeft dit een dynamica waar ozon bij te pas komt, en waar water en CO2 bevriezen en opnieuw verdampen op de poolkappen die groter en kleiner worden elk jaar. Dat alles heeft een effect op het klimaat op Mars, en zelfs op de beweging van de planeet."

"Al die fysische fenomenen spelen zich af op de twee planeten, en dan is het heel belangrijk om die op de beide planeten goed te begrijpen, om hier op aarde nauwkeurige voorspellingen te kunnen maken over al die dynamica zoals het klimaat en het weer. " 

Dag en nacht verschil

Let wel: op het weerbericht zitten enkele dagen vertraging. En het gaat uiteraard om plaatselijke metingen: InSight is geland op een grote vlakte, Elysium Planitia, omdat daar de omstandigheden om te landen het best waren. De plek ligt ook relatief dicht bij de evenaar, waardoor het er iets warmer is. InSight heeft immers zonnepanelen meegekregen om energie uit te halen.  

De "sol" in de grafieken van de NASA verwijst naar Marsdagen (een dag daar duurt 24 uur en bijna 40 minuten. De donkere vlakken in de daggrafieken, verwijzen naar de nacht. De temperatuur zakt er dan spectaculair, van rond -20 tot rond een stevige -90. Het kan nuttig zijn voor de 'planet trip 'die misschien wel op uw bucket list prijkt. 

Eerder had ook de Marsrover Curiosity al weerinformatie aangeboden, maar de gegevens van InSight zijn die volgens de laatste up-to-date technologie.