Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Vladimir Poetin: "We blijven niet langer op een gesloten deur kloppen"

De president van Rusland Vladimir Poetin heeft vandaag zijn jaarlijkse "state of the nation" gegeven voor het Russische parlement. Hij uitte felle kritiek aan het adres van de Verenigde Staten en verzekerde dat Rusland een antwoord klaar heeft, als de veiligheid van het land door de VS bedreigd wordt.

Poetin zei dat de VS Rusland er onterecht van beschuldigen het INF-verdrag (Intermediate-Range Nuclear Forces) te schenden, als voorwendsel om er zelf uit te stappen. "Ik verlies alleen maar mijn en uw tijd aan dit onderwerp, omdat we op die beschuldigingen moeten reageren," voegde de president eraan toe.

Gebroken akkoord

Het INF-verdrag werd in 1987 gesloten tussen de president van de Sovjet-Unie, Michail Gorbatsjov, en toenmalig Amerikaans president Ronald Reagan. Beide staten zagen toen af van de productie van een bepaald type van nucleaire raketten. 

Volgens de VS heeft Rusland dat verdrag geschonden. Daarom besliste Amerikaans president Donald Trump op 1 februari 2019 om eruit te stappen. Poetin zei vandaag dat de VS zelf hun verdragen altijd schenden en daar dan een schuldige voor zoeken, wat op applaus en een glimlach van eerste minister Dmitri Medvedev werd onthaald.

De Verenigde Staten verzinnen een beschuldiging aan het adres van Rusland om zich terug te trekken uit het INF-verdrag

Vladimir Poetin, president van Rusland

Poetin zei ook dat de VS zich vaak superieur voelen tegenover anderen, maar vroeg zich luidop af of ze wel kunnen rekenen. "Laat ze maar eens de snelheid en het bereik van ons wapenarsenaal tellen, alvorens ze beslissingen nemen die Rusland bedreigen," zei hij.

Maar geen confrontatie

De president benadrukte wel dat Rusland een goede relatie met de VS nastreeft en zeker geen confrontatie wil. Hij zei dat Rusland altijd bereid is om te praten, maar "niet op een gesloten deur blijft kloppen".

Poetins toespraak duurde zo'n anderhalf uur, het leeuwendeel daarvan wijdde hij aan zijn binnenlands beleid. De president zei onder meer dat hij de welvaart van gezinnen met kinderen wilde verhogen en de armoede in Rusland wil bestrijden.

Meest gelezen