Videospeler inladen...

Wie is Greta, het meisje dat wereldwijd aandacht vraagt voor het klimaat en vandaag in Brussel mee "spijbelt"?

Voor de zevende week op rij trekken de klimaatspijbelaars opnieuw de straat op. Opvallend: initiatiefnemers Anuna De Wever en Kyra Gantois krijgen versterking uit Zweden, meer bepaald van Greta Thunberg (16). Die laatste is de allereerste "klimaatspijbelaar". Sinds september zit ze elke vrijdag voor het parlementsgebouw in Stockholm om meer aandacht te vragen voor het klimaat.

Het is bijna een traditie aan het worden in Vlaamse scholen: op donderdag blijven er opvallend veel schoolbanken leeg. En dat heeft alles te maken met de klimaatbetogingen. Vandaag roepen klimaatactivisten Anuna De Wever en Kyra Gantois voor de 7de donderdag op rij jongeren op om te komen betogen en zo aandacht te vragen voor het klimaat.

Allereerste klimaatspijbelaar

Anuna en Kyra haalden het idee bij de Zweedse Greta Thunberg. Greta was de eerste klimaatspijbelaarster ooit. Sinds september zit ze elke vrijdag voor het parlementsgebouw in Stockholm om de politici te wijzen op de klimaatopwarming. Vandaag betoogt ze voor het eerst mee in Brussel.

Maar niet alleen in België volgen jongeren Greta haar voorbeeld. Ook in onder meer Polen, Nederland, Zwitserland en Duitsland komen jongeren voor het klimaat op straat. Thunberg wordt sindsdien overal ter wereld gevraagd om lezingen en speeches te geven. Maar de Zweedse weigert verplaatsingen te maken met het vliegtuig. Zo kwam ze naar Brussel met de trein. (lees verder onder de tweet)

Afgelopen december gaf Greta ook een speech op de Klimaattop in Polen. Daar zei ze zonder verpinken tegen de wereldleiders:  "Jullie zijn niet volwassen genoeg om op de noodrem te gaan staan. Jullie stalen onze toekomst. We kunnen een crisis niet oplossen als we ze niet eens als een crisis behandelen."

Jullie zijn niet volwassen genoeg om op de noodrem te gaan staan.

Greta Thunberg op de Klimaattop in Polen

Ook op het Wereld Economisch Forum in Davos (Zwitserland) hield ze een opgemerkte speech: "volwassenen zeggen altijd dat ze verplicht zijn om jongeren hoop te geven. Maar ik wil jullie hoop niet, ik wil niet dat jullie hoopvol zijn. Ik wil dat jullie panikeren. Ik wil dat jullie de angst voelen die ik elke dag voel, en dat jullie actie ondernemen, alsof het huis in brand staat, want dat is het geval" klonk het.

Ik wil dat jullie de angst voelen die ik elke dag voel.

Greta Thunberg op het Wereld Economisch Forum in Davos

De grote interesse van Greta voor klimaat komt naar eigen zeggen onder meer door haar autismestoornis, het syndroom van Asperger. Dat is een autismestoornis waardoor sociale contacten moeilijker zijn. Mensen met deze stoornis hebben vaak ook interesse in een beperkt aantal onderwerpen. Zelf heeft ze al meerdere malen  gezegd dat ze haar syndroom van Asperger als een gave ziet. "Ik zie dingen op een andere manier. Als ik besloten heb dat ik iets moet doen, dan moet ik dat ook doen. Mijn geweten laat op dat moment niets anders toe."

Videospeler inladen...

Meest gelezen