© EU

24 urenstaking bij de RTBF tegen interimarbeid

Bij de Franstalige openbare omroep RTBF is afgelopen nacht een 24-urenstaking begonnen. De rest van de dag zullen heel wat uitzendingen verstoord zijn, met beperkte nieuwsuitzendingen. De vakbonden staken omdat ze vinden dat de omroep te vaak een beroep doet op interimarbeid.

Wie vandaag op tv en radio naar zenders van de RTBF zapt, zal een beperkt aanbod zien en horen. Het eerste radionieuws, vanochtend om 5 uur, was een kort bulletin, zonder analyses of reportages. Om middernacht werd op de radiozenders een verklarende boodschap verspreid over de staking bij de omroep.

Het personeel, vertegenwoordigd door het gemeenschappelijk vakbondsfront, staakt omdat de omroep volgens hen te vaak een beroep doet op interimarbeid. Tijdelijke arbeid is goed voor zowat 150 voltijdse equivalenten. Het personeel eist dat minstens 60 voltijdse medewerkers worden geregulariseerd met een contract van onbepaalde duur.

De RTBF-directie deed maandag een voorstel om 30 tot 35 voltijdse werknemers aan te nemen. Zij wijst erop dat de stabiliteit van het effectief is opgenomen in de beheersovereenkomst.

Meest gelezen