38e editie van Brusselse ANIMA-festival van start

Fans van tekenfilm kunnen zich deze krokusvakantie helemaal uitleven in Brussel. Daar loopt van 1 tot en met 10 maart ANIMA, het internationaal festival van de animatiefilm. Bezoekers kunnen zich tegoed doen aan ruim 150 kortfilms en meer dan 40 langspeelfilms, zowel avant-premières als hernemingen.

ANIMA is niet aan zijn proefstuk toe. Het filmfestival beleeft dit jaar zijn 38e editie en is diverser en uitgebreider dan ooit. ANIMA start op 1 maart en loopt tot het einde van de krokusvakantie. De focus van het festival ligt in de Flagey in Brussel, en in de hoofdstad lopen er ook tentoonstellingen in Cinematek, Cinéma Palace en de Cinéma Galleries. Een beperkte selectie films kan je ook gaan bekijken in zalen in Vlaanderen (Gent, Antwerpen, Leuven en Genk) en in Wallonië (Bergen, Charleroi, Namen, Luik en Nismes).

(lees verder onder de banner)

Openingsfilm met Belgisch kantje

Het festival opent vanavond met de avant-première van "Another day of life", van Raúl de la Fuente en Damian Nenow. "Another day of life" beleefde zijn wereldpremière op het filmfestival van Cannes en werd eind 2018 bekroond met een European Film Award, en eerder deze maand met een Goya (de Spaanse Oscar).

Het is een indrukwekkende film met complexe visuele stijl: motion capture vermengd met animatie, gedeeltelijk afkomstig van de Brusselse studio 'Walking the Dog'.

De film is gebaseerd op het gelijknamige werk van de Poolse schrijver-journalist Ryszard Kapuscinski en is een combinatie van archiefbeelden, interviews en animatie. "Another day of life" speelt zich af in 1975 en gaat over een oorlogsreporter die zich na het uitbreken van het gewapend conflict in Angola in het heetst van de strijd waagt. Het verhaal peilt ook naar de gedachten van de journalist, die verscheurd wordt door het dilemma: kiezen voor zijn beroepseer of zijn persoonlijk engagement volgen.

(Lees verder onder de trailer van "Another day of life")

Focus op onze zuiderburen

De focus van het festival is dit jaar op ons buurland Frankrijk. De Franse animatie heeft de afgelopen 20 jaar een ongelooflijke ontwikkeling doorgemaakt. De sector combineert hightech met meer artistieke benaderingen om een ​​grote verscheidenheid aan talent naar voren te brengen.

ANIMA brengt hulde aan deze vitaliteit met een selectie films: "Le Chat du Rabbin" van Joann Sfar, "Ernest et Célestine", een Frans-Belgische coproductie van Stéphane Aubier, Vincent Patar en Benjamin Renner die in 2014 genomineerd was voor de Oscar voor beste animatiefilm. Of  "L'illusionniste" van Sylvain Chomet, die het jaar ervoor kans maakte op de prestigieuze prijs. 

(lees verder onder de trailer van "L'illusionniste")

Aandacht voor virtual reality

Vorig jaar deed VR-animatie haar intrede op het festival, en daar is tijdens deze editie nog meer aandacht voor. ANIMA organiseert een heuse competitie voor Virtual Reality. Acht films dingen naar prijzen: "Age of sail", "Back to the moon", "Un bar aux Folies Bergères", "Battlescar", "Le cri", "Extravaganza", "Museum of symmetry" en "Gloomy eyes". Deze laatste film beleeft ook zijn Europese première op het festival.

(lees verder onder de trailer van "Gloomy eyes")

Uitgebreid programma

De organisatie verwacht meer dan 40.000 toeschouwers. Het festivalcomité bekeek liefst 1667 films en selecteerde uiteindelijk 153 kortfilms, 20 langspeelfilms in avant-première en 24 films die hernomen worden.

Tijdens ANIMA worden er ook heel wat prijzen uitgereikt in verschillende competities. Deze prijzen zijn ook belangrijk, want ANIMA is sinds 2014 erkend als een 'Oscar qualifying festival'. Dat betekent dat de winnaar van de Grote Prijs op ANIMA later dit jaar ingestuurd wordt voor de Oscars.

Daarnaast gaat ANIMA ook een samenwerking aan met Cinematek, Cinéma Palace & de Cinéma Galleries voor expo's en voorstellingen rond twee grote namen in de animatiefilm : Paul Bush en wijlen Isao Takahata. 

               Paul Bush en Isao Takahata, regisseurs

Het publiek kan ook meer ontdekken dan enkel en alleen film. Zo is er een jobbeurs voor wie in de animatiesector aan de slag wil, want er heerst daar een tekort aan nieuw talent. En je kan getuige zijn van een 'animatie-battle' tussen Belgische en Franse tekenaars. Er wordt ook een uitgebreid programma voorzien voor de allerkleinsten.

Daarnaast pakt ANIMA uit met masterclasses van enkele grote namen in de animatiewereld: Eric Daniels (animatiehoofd bij Disney), Mark Burton (scenarist van Aardman) en Kim Keukeleire (hoofdanimator van "Isle of dogs" van Wes Anderson). Zij komen vertellen over hun werkervaringen en de uitgebreide wereld van animatie. 

ANIMA loopt van 1 tot en met 10 maart in de Flagey in Brussel en op andere locaties. Meer info over het evenement en de programmatie vind je hier.

Meest gelezen