Amper 4 op de 10 vliegtuigpassagiers  in ons land gescreend

Sinds januari 2018 heeft ons land een 'Passagiers-informatie-eenheid' die alle vliegtuigpassagiers moet screenen, maar amper 38 procent van de passagiers wordt gescreend. Dat schrijft De Tijd. De regering had nochtans aangekondigd dat tegen eind vorig jaar 75 procent van alle passagiers gescreend zou worden. 

Na de aanslagen in Parijs en ons land werd een 'Passagiers-informatie-eenheid' opgericht om alle passagiers op onze luchthavens te screenen. Het team, dat is ondergebracht bij het Crisiscentrum, bestaat uit experts van de federale politie, de Staatsveiligheid, de militaire inlichtingendienst en de douane. De screenings zijn gestart vorig jaar in april, toen werd zo'n 28 procent van alle passagiers gescreend.  Vandaag wordt amper 10 procent meer gescreend, zo'n 38 procent. Terwijl de regering had aangekondigd dat een screening van 75 procent tegen eind 2018 zeker haalbaar moest zijn. 

Er zijn onderhandelingen met een aantal grote luchtvaartmaatschappijen waardoor we binnenkort 75 procent zullen halen

Yves Stevens, Crisiscentrum

Maar het blijkt technisch moeilijker dan gedacht om het systeem te linken aan de verschillende reservatiesystemen van de vliegtuigmaatschappijen. "We moeten ervoor zorgen dat de connectie tussen de verschillende databanken veilig verloopt", legt Yves Stevens van het Crisiscentrum uit. "Brussels Airlines was de eerste maatschappij die al haar data doorspeelde. Maar alle vliegtuigmaatschappijen werken met een ander reservatiesysteem en dat maakt het technisch moeilijker." 

Toch zou tegen april het streefcijfer van 75 procent gehaald worden. "Er zijn een aantal grote luchtvaartmaatschappijen die zich volgende maand zullen aansluiten", verduidelijkt Stevens. Over welke maatschappijen het gaat, wil het Crisiscentrum niet kwijt. "Maar België is met dit project nog altijd koploper in Europa." 

Nog geen terrorist aangehouden na screenings

De screenings zijn vooral een wapen tegen terrorisme, toch is er nog geen enkele terrorist aangehouden. "Er zijn al een aantal acties gebeurd op het terrein door de veiligheidsdiensten en in het kader van georganiseerde cirminaliteit zijn er ook al een aantal personen opgepakt", zegt Stevens van het Crisiscentrum.  "Maar het is niet zo dat wanneer er effectief een hit is, dat dat ook leidt tot arrestaties. Soms is het ook interessant om gegevens toe te voegen aan een informatiedossier",  besluit Stevens. 

Meest gelezen