Videospeler inladen...

Waarom werden er de afgelopen dagen opvallend veel kinderen geboren?

In verschillende ziekenhuizen zijn de afgelopen dagen opvallend meer kinderen geboren. Gisteren was een bijzondere dag voor de vroedvrouwen in het Imeldaziekenhuis in Bonheiden. Er werden maar liefst 12 baby'tjes geboren. Ook in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en in het Universitair Ziekenhuis Gasthuisberg in Leuven waren er opvallend meer geboorten dan normaal. Klopt het fabeltje van de volle maan dan toch?

Meestal worden er in het Imeldaziekenhuis dagelijks ongeveer drie à vier kindjes geboren. Gisteren was het dan ook een heel uitzonderlijke dag in het ziekenhuis. "Even alle hens aan dek", vertelt vroedvrouw Shana. Als we de fabeltjes mogen geloven ligt dat aan de volle maan. "We merken toch wel dat er bij volle maan meer kindjes worden geboren hier", aldus de vroedvrouw. "Ondanks de drukte, hebben de vroedvrouwen heel goed voor ons gezorgd hier", vertelt kersverse moeder Claudia. 

Een kleine belronde leert dat ook in het UZA gisteren 11 kinderen zijn geboren en eergisteren 9. Gemiddeld zijn dat er normaal gezien daar maar 4 per dag, een opvallende stijging dus.

Ook in het UZ Gasthuisberg in Leuven spreken ze van een recordaantal afgelopen dinsdag. Toen zagen er 13 baby's het levenslicht,  terwijl gemiddeld maar 7 à 8 kinderen per dag geboren worden.

Een (wetenschappelijke) verklaring voor dat grote aantal geboorten is er niet, maar het voedt natuurlijk de mythe dat de volle maan er voor iets tussen zit. Of gebeurde er negen maanden geleden iets speciaals?  Op 19 mei 2018 trouwden Harry en Meghan. Veroorzaakte dat prinselijk huwelijk misschien extra romantiek in de slaapkamer?

Bekijk de reportage over de bevallingen uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen