AFP or licensors

Juncker toont zich "niet erg optimistisch" na brexitgesprek met Britse premier

Met nog minder dan 40 dagen te gaan voor de deadline, voeren Britse en EU-politici in Brussel opnieuw gesprekken over de nakende brexit. De Britse premier Theresa May zag gisteren EU-Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, die "niet erg optimistisch" zegt te zijn. Vanmiddag is de Britse oppositieleider Jeremy Corbyn dan weer op bezoek bij EU-onderhandelaars Michel Barnier en Guy Verhofstadt. 

De Britse premier Theresa May en de Europese leiders blijven zoeken naar een manier om een brexit zonder akkoord te vermijden. Gisteravond had May in Brussel nog maar eens een onderhoud met Jean-Claude Juncker. Ook dat gesprek leverde geen doorbraak op.

Juncker liet zich na afloop eerder somber uit. "We doen ons best om deze brexit te organiseren op een ordelijke, beschaafde en beredeneerde manier. Maar we zijn er nog niet, want elke keer dat er in het Britse parlement wordt gestemd, is een meerderheid ergens tégen. Er is nooit een meerderheid ten gunste van iets."

En dus is Juncker "niet erg optimistisch" dat een brexit zonder akkoord kan worden vermeden. "Als dat gebeurt -en ik kan dat niet uitsluiten- dan zou het vreselijke economische en sociale gevolgen hebben, zowel in het Verenigd Koninkrijk als op het vasteland. Ik doe mijn best om het ergste te vermijden. Maar ik ben niet erg optimistisch wat deze kwestie betreft."

Voor eind van de maand nieuw gesprek

De woordvoerder van May erkent dat er "duidelijk nog veel hard werk te doen valt", al is er volgens hem wel "vooruitgang geboekt", en was het gesprek met Juncker "constructief". "Het standpunt van de EU is nog altijd dat ze willen vermijden dat het Verenigd Koninkrijk vertrekt zonder deal."

May en Juncker zullen elkaar voor het einde van de maand opnieuw ontmoeten. De Britse premier hoopt haar parlement volgende week te kunnen aantonen dat haar gesprekken wel degelijk resultaat opleveren.

Oppositieleider Corbyn praat met EU-onderhandelaars

Vandaag is ook oppositieleider Jeremy Corbyn naar Brussel gekomen. Hij heeft er een gesprek met EU-onderhandelaars Michel Barnier en, later, Guy Verhofstadt.

Corbyn is er voorstander van dat het Verenigd Koninkrijk na de brexit een douane-unie met de EU blijft vormen, een optie die May altijd heeft verworpen. Hij legde de alternatieve voorstellen van Labour op tafel. "We zijn er sterk van overtuigd dat ze geloofwaardig zijn, en dat is ons vandaag tijdens de vergadering bevestigd", zegt Corbyn, die het gesprek met Barnier "nuttig en informatief" noemde.

"Het probleem is dat de premier blijft houden aan haar akkoord, dat al zwaar is verworpen in het parlement". Corbyn beschuldigt May ervan een definitieve beslissing over de brexit tot het allerlaatste moment te willen uitstellen, zodat het parlement slechts zal kunnen kiezen tussen haar akkoord of een "no deal brexit". Het risico op dat laatste noemt hij "zeer ernstig".

Meest gelezen