Claude Goretta tijdens de opnames van "Het verdriet van België".

Claude Goretta, die "Het verdriet van België" verfilmde tot een tv-reeks, is overleden

De Zwitserse regisseur Claude Goretta is thuis in Genève overleden. Hij werd 89 jaar. Goretta is bij ons vooral bekend van de verfilming van "Het verdriet van België", de roman van Hugo Claus. Het werd een mini-reeks die werd uitgezonden op de toenmalige BRTN.

Toch wel een verrassing

In 1994 maakte Goretta een tv-serie van het succesboek "Het verdriet van België" van Hugo Claus. Het was een verrassing dat een buitenlandse cineast de regie in handen had. Goretta opteerde voor het typisch Vlaamse drama voor een internationale cast. Claus zelf stond in voor het scenario en de dialogen.

Goretta verfilmde ook enkele verhalen van Georges Simenon over inspecteur Maigret voor tv. In 2006 maakte hij nog een tweedelige documentaire over het leven van Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir.

Meest gelezen