Wat is de woningpas, het digitale paspoort van jouw woning? 

Sinds kort heeft uw woning een paspoort waarin u heel wat nuttige informatie en verschillende attesten kan vinden. Informatie die u vroeger her en der moest gaan zoeken, maar nu kan terugvinden op één platform. Handig dus, maar hoe werkt het precies? "De inspecteur" zocht het voor u uit, en vraagt zich af waarom de aanwezigheid van asbest er voorlopig niet in opgenomen is.

Al wie eigenaar is van een woning of het vruchtgebruik ervan heeft, kan de woningpas inkijken op woningpas.vlaanderen.be. Dat doe je door in te loggen op de website met je e-ID of via de itsme-app. Automatisch zullen al uw eigendommen verschijnen met alle relevante informatie waarover de overheid beschikt op dat moment. 

  • U zal er informatie vinden over het gebouw, het perceel en de omgeving
  • Daarnaast zal u er ook de attesten, vergunningen, keuringen en certificaten vinden die digitaal beschikbaar zijn. Denk maar aan een energieprestatiecertificaat bijvoorbeeld, of de EPB-aangifte.

Met het oog op het verkopen of verhuren van een woning kan een eigenaar zijn woningpas ook openstellen voor derden. Zo kunnen potentiële kopers of huurders zich vooraf informeren. Voor eigenaars van een appartement is de kans groot dat ze voorlopig nog niet over een woningpas beschikken. Het koppelen van al de correcte  informatie op busniveau is niet altijd mogelijk waardoor ervoor gekozen is die info voorlopig nog in te houden.

Work in progress

De woningpas zal de komende maanden en jaren nog uitbreiden. Zo zal u er tegen het einde van dit jaar ook het bodemattest in terugvinden en tal van informatie over woonkwaliteit. Uiteraard kunnen enkel deze documenten en attesten digitaal beschikbaar gesteld worden als er een digitale versie van bestaat. Dat is voorlopig niet altijd het geval maar de verschillende overheden stappen, mede door deze woningpas, langzaam maar zeker mee in het digitale tijdperk.

Over het al dan niet aanwezig zijn van asbest in de woning is ook nog niks terug te vinden in de woningpas. Nochtans wou voormalig Vlaams Minister van Omgeving Joke Schauvlieghe (CD&V) daar absoluut werk van maken. Maar dat zit er aan te komen, zegt haar opvolger Koen van den Heuvel.

Asbestinventaris wordt verplicht

We moeten als overheid onze verantwoordelijkheid opnemen in deze, zegt kersvers Minister Van den Heuvel in "De inspecteur". "Het decreet dat de basis legt voor een versnelde asbestafbouw in Vlaanderen is op dit moment in behandeling in het parlement en zal nog voor de paasvakantie worden goedgekeurd. Dat decreet verplicht een asbestinvenstaris bij elke overdracht van gebouwen met een bouwjaar vroeger dan 2000. Concreet wil dat dus zeggen dat je als koper een attest zal ontvangen waarin staat of er al dan niet asbest aanwezig is in de woning of gebouw dat je koopt."

Het attest zal binnenkort dus verplicht deel moeten uitmaken van de notariële akte, maar het is de bedoeling dat het na verloop van tijd ook zal opgenomen worden in de digitale woningpas.

Meest gelezen