Videospeler inladen...

EU-Commissie­voorzitter Juncker oogst felle kritiek: "Kloof met wat Greta Thunberg heeft gezegd, is ongelooflijk groot"

Anekdotisch en niet echt to the point. Zo kan je de speech van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker noemen. Hij nam vanmorgen het woord na het Zweedse "klimaatmeisje" Greta Thunberg. "De kloof tussen hen was ongelooflijk groot", stelt de Belgische klimatoloog Jean-Pascal van Ypersele.

Greta Thunberg neemt vanmiddag deel aan de klimaatbetoging in Brussel, maar ze hield vanmorgen eerst een speech waarin ze de Europese beleidsmakers opriep om dringend te luisteren naar klimaatexperts. De 16-jarige klimaatactiviste uitte zich onbewogen en was vaak bijzonder scherp voor de Europese politici.

Na haar kwam ook Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker aan bod. Hij toonde sympathie voor de jonge klimaatbetogers. "Ik vind het goed dat jonge mensen in onze Europese straten manifesteren om in de klimaatzaak kleur te bekennen. Klimaatbescherming zou ook in goede handen zijn bij oudere generaties als die zouden doen wat men van hen verwacht. Toen ik 16-17 jaar oud was heb ik ook betoogd, maar wel altijd op zaterdagen en nooit tijdens de schooluren."

Voorzitter Juncker stelde dat in de volgende financieringsperiode van de Europese Commissie een kwart van het budget naar klimaat zal gaan en dat Europa "niet alles kan doen". Daarna werd de toespraak van Juncker wel erg anekdotisch. Hij had het over de "mooie landschappen in Europa", weidde uit over uniforme regels rond doorspoelsystemen van toiletten en zei dat bijen "even belangrijk zijn" als de Amerikaanse president Trump. 

Klimatoloog Van Ypersele over Juncker: "Triestig schouwspel"

De gerenommeerde Belgische klimatoloog Jean-Pascal van Ypersele vindt de toespraak van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker erg teleurstellend.  "Hij heeft bijna niet over klimaat gepraat. De kloof tussen zijn speech - als je dat al een speech kan noemen - en wat Greta Thunberg heeft gezegd, is ongelooflijk groot." Van Ypersele spreekt van een "triestig schouwspel" en een "totale onthechting tussen de voorzitter van de Europese Commissie en de bezorgdheden van de jonge klimaatbetogers".

Koen Stuyck van het Wereld Natuurfonds WWF België verwoordt het als volgt: "Juncker heeft eigenlijk niets gezegd. Ik vond het eerlijk gezegd een misplaatste toespraak die perfect illustreert wat Greta Thunberg wil zeggen met haar forse oproep aan de politiek. Eerst hangt hij een beetje de nonkel van de flauwe mopjes uit en verder komt er niets noemenswaardig uit. Eigenlijk was deze speech een schande."

Ook de Belgische "klimaatspijbelaar" Anuna De Wever is bijzonder kritisch voor Juncker. "Als Juncker niet heeft geantwoord, is dat omdat hij niets te zeggen heeft. Hij heeft geen enkel plan", klinkt het. Greta Thunberg zelf vond de speech van Juncker "jammer".

In "De wereld vandaag" komt Europakenner Hendrik Vos ook tot het besluit dat er geen enkele samenhang zat in de toespraak van Juncker. Die gaf zo de indruk dat het niet om een ernstig probleem gaat. "Een beetje meer sérieux was wel op zijn plaats geweest."

Het is nu wel duidelijk dat we toe zijn aan een nieuwe commissievoorzitter, zegt Vos, en het zou niet slecht zijn dat het Europees Parlement, dat die voorzitter kiest, nagaat op welke manier de kandidaten omgaan met dit probleem dat zoveel jonge mensen bezighoudt.

Bekijk de toespraak van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen