Videospeler inladen...

Macron: "Strengere aanpak van antisemitisme in Frankrijk"

De Franse president Emmanuel Macron wil nieuwe "rode lijnen" vastleggen voor de aanpak van antisemitisme op internet en openbare scholen. Ook wil hij de definitie van antisemitisme uitbreiden tot antizionisme, het verzet tegen het idee van een Joodse staat. Macron kondigde dat aan op een diner van de CRIF, een koepelorganisatie van joodse organisaties in Frankrijk.

"Ons land, net als andere westerse landen, wordt geconfronteerd met een ongeziene stijging van antisemitisme", vertelde Macron.  Het aantal feiten is met 74 procent gestegen in 2018 in Frankrijk. Dinsdag nog zijn 96 graven op een joods kerkhof in de Elzas besmeurd met hakenkruizen. "De schaamte moet van kamp veranderen. We zijn hier bij ons. Wij allen." Een verwijzing naar de slogan "On est chez nous", die dikwijls op extreemrechtse bijeenkomsten weerklinkt.

De Franse president wil racistische en antisemitische uitspraken op het internet strenger aanpakken en de druk op operatoren opvoeren, daarvoor zal een wetsvoorstel ingediend worden. Platformen moeten inhoud die oproept tot haat zonder verwijl verwijderen en alle technieken gebruiken om de auteurs ervan op te sporen.

Er komt ook een "audit" van scholen waar het aantal joodse kinderen is afgenomen. Daarnaast vraagt de Franse president de ontbinding van drie extreemrechtse organisaties, waaronder Bastion Social en wil hij de juridische betekenis van antisemitische uitbreiden.

"Frankrijk zal de definitie toepassen van antisemitisme die de Internationale Alliantie voor de Herdenking van de Holocaust heeft aangenomen", zei Macron. Onder die definitie valt antizionisme, iets wat vele vormen kan aannemen: het politiek/religieus verzet tegen het idee van een Joodse staat tot het ontkennen van het bestaansrecht van Israël.  Volgens Macron is "antizionisme een van de hedendaagse vormen van antisemitisme".

Videospeler inladen...

Meest gelezen