ISOPIX

Greta Thunberg speecht in Brussel: "Moeten wij op school zitten? Wel, neem dan onze plaats op straat in"

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg heeft in een toespraak voor het Europees Economisch en Sociaal Comité de politici op hun verantwoordelijkheid voor het klimaat gewezen. "Wij hebben ons huiswerk gemaakt, jullie niet". Ze riep politici op eindelijk en dringend te luisteren naar de klimaatexperts. "Als jullie niets doen, zullen jullie herinnerd worden als de grootste schurken aller tijden."

Greta Thunberg, het Zweedse meisje dat de inspiratiebron vormt voor de "klimaatspijbelaars", is vandaag in Brussel om mee op te stappen in de intussen zevende mars voor het klimaat in ons land. Vanmorgen is ze samen met de Belgische jongeren achter de klimaatspijbelactie ontvangen bij het Europees Economisch en Sociaal Comité, in het gebouw van de Europese Commissie.

"Tienduizenden jongeren spijbelen voor het klimaat in België, over heel de wereld doen honderdduizenden jongeren hetzelfde. Wij spijbelen omdat wij ons huiswerk gemaakt hebben. Mensen zijn hoopvol dat wij de wereld zullen redden, maar dat zullen wij niet doen. Er is gewoon niet genoeg tijd om te wachten tot wij volwassen zijn en het beleid bepalen", zei Thunberg.

De spijbelende klimaatjongeren krijgen heel wat kritiek. "Ze verzinnen samenzweringstheorieën, noemen ons handpoppen die niet voor zichzelf kunnen denken en praten. Politici focussen niet op de klimaatcrisis en veranderen van onderwerp. Ze willen er niet over praten omdat ze dit gevecht niet kunnen winnen. Ze hebben hun huiswerk niet gemaakt."

De Zweedse tiener herhaalde ook de eis van de jongeren. "De meeste politici willen niet met ons praten? Goed, wij willen ook niet met hen praten. Wij willen dat ze in plaats daarvan praten met wetenschappers, dat ze naar hen luisteren. Wij herhalen slechts wat wetenschappers zeggen, al jaren. Wij willen dat het klimaatakkoord van Parijs nageleefd wordt. Verenig je achter de wetenschap, dat is onze enige vraag."

Politici zullen herinnerd worden als de grootste schurken aller tijden omdat ze ervoor kozen om niet te luisteren en om niets te doen.

Greta Thunberg

"Er is geen andere keuze"

"Als je je huiswerk gemaakt hebt, zal je beseffen dat we een nieuwe politiek nodig hebben, een nieuwe economie. We hebben een hele nieuwe manier van denken nodig. Het politieke systeem dat jullie gecreëerd hebben, is gebaseerd op competitie, concurrentie. Jullie bedriegen als jullie de kans hebben, om te kunnen winnen, macht te krijgen. Dat moet stoppen."

We moeten samenwerken en de natuurlijke bronnen van onze planeet op een eerlijke manier delen, zei Thunberg. "We moeten binnen de grenzen van onze planeet leven. We moeten de lucht, de oceanen, de bodem, de bossen beschermen. Naïef? Als je je huiswerk gemaakt hebt, weet je dat er geen andere keuze is. De strijd tegen klimaatverandering moet àl onze aandacht vragen."

Thunberg was scherp voor de huidige politici. "Als er nu niets gedaan wordt, zijn al onze verwezenlijkingen en vooruitgang voor niks geweest. Al wat rest, is de grootste mislukking uit de geschiedenis, politici zullen herinnerd worden als de grootste schurken aller tijden omdat ze ervoor kozen om niet te luisteren en om niets te doen."

Als je denkt dat wij op school moeten zitten, wel, neem dan onze plaats in op straat. Of beter nog, doe mee.
Greta Thunberg

"Politici vegen opnieuw hun rotzooi onder de mat"

Maar er is nog tijd. Al zijn de huidige doelstellingen van Europa volgens Thunberg ondermaats. "Tegen 2030 moet er minstens 80 procent minder CO2-uitstoot zijn om de opwarming beneden de 2 graad Celsius te houden. Dat is dubbel zo ambitieus als nu."

"Politici vegen opnieuw hun rotzooi onder de mat. We vechten niet voor onze toekomst, zoals sommigen zeggen, maar voor ieders toekomst. Als je denkt dat we op school moeten zitten, wel, neem dan onze plaats in op straat. Of liever: doe mee met ons, zodat we het hele proces kunnen versnellen."

"Als je vindt dat we lestijd verspillen, laat me eraan herinneren dat politici decennia hebben verspild door ontkenning en niks doen. En aangezien de tijd op raakt, ondernemen wij actie. Wij hebben beslist om jullie rommel op te ruimen en we zullen niet stoppen tot dat gebeurd is."

Bekijk hier de integrale toespraak van Greta Thunberg:

Videospeler inladen...

Meest gelezen