Handige Harry's gezocht, met hart voor wolven en schapen

De natuurorganisaties Natuurpunt, Natagora en het WWF zijn een wolffencing-team aan het uitbouwen. Dat team zal eigenaars van schapen helpen om hun dieren goed af te schermen zodat wolven ze niet kunnen aanvallen.

De voorbije weken zijn er in Lommel en Oudsbergen weer verschillende schapen doodgebeten en alles wijst in de richting van een wolf. Het Agentschap voor Natuur en Bos roept de eigenaars van schapen in de buurt van Bosland en het militair domein van Helchteren trouwens al langer op om hun dieren goed te beschermen, met een degelijke omheining met schrikdraad. En Natuurpunt, Natagora en het WWF willen daar nu bij helpen.

Diemer Vercayie van Natuurpunt: "We willen het draagvlak voor de wolven zo groot mogelijk houden. Want het is een iconische soort die na 100 jaar weer terug is. Maar mensen weten nu niet meer hoe ze met wolven moeten omgaan. En met het wolffencing-team willen we dat gemakkelijker maken. "

Kosten

Het wolffencing-team levert alleen mankracht, en geen palen en draad. "In Duitsland en Nederland komt de overheid tussen in de kosten voor het installeren van omheiningen om wolvenschade te voorkomen. We hopen dat er in Vlaanderen en Wallonië ook zo'n regeling komt. Maar tot nu toe is die er nog niet. Maar wij willen alleszins ons steentje bijdragen door die omheiningen dan mee te bouwen."

Noodkits

Het Agentschap voor natuur en Bos heeft ook enkele noodkits met omheiningen en schrikdraad voor schapenhouders. "Als er al enkele dieren van de kudde zijn doodgebeten door een wolf, willen we voorkomen dat de wolf later terugkomt om nog meer schapen te doden", legt Dries Gorissen van ANB uit. "Tot nu toe hebben we zo'n noodkit nog maar 1 keer uitgeleend. De andere getroffen schapeneigenaars namen zelf maatregelen, door bijvoorbeeld de schapen te verplaatsen."

Everzwijnen?

Kan het wolffencing-team ook omheiningen bouwen om te voorkomen dat everzwijnen tuinen en velden omwoelen? "Dat is niet meteen de bedoeling", vertelt Vercayie. "Misschien kan dat wel op enkele plaatsen uitgetest worden maar alle tuinen volledig omheinen zou geen goed idee zijn, dan krijg je problemen met inteelt bij andere dieren. Want in Vlaanderen is de oppervlakte aan tuinen even groot als de oppervlakte aan bos."

Aan de slag

Wie zich kandidaat wil stellen als vrijwilliger kan dat op de website wolffencing.be. Ook schapenhouders die hulp willen, kunnen zich daar aanmelden.

Meest gelezen