IS-vrouw mag van Trump de Verenigde Staten niet meer binnen

Hoda Muthana, een 24-jarige vrouw uit Alabama die in 2014 naar Syrië trok om zich bij terreurgroep IS te voegen, mag niet naar de Verenigde Staten terugkeren. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump laten weten op Twitter. De familie van Muthana zal deze beslissing aanvechten. De beslissing van Trump komt er enkele dagen nadat hij zelf de Europese staten had aangemaand om hun Syriëstrijders terug te halen om ze te berechten.

Muthana trok naar Syrië nadat ze via het internet was geradicaliseerd in de VS. Ze trouwde in Syrië met drie verschillende IS-strijders en heeft ook een zoontje van anderhalf jaar. Tijdens haar jaren bij de terreurgroep verspreidde ze berichten waarin ze opriep om Amerikanen te vermoorden. Op sociale media komen veel verontwaardigde reacties over haar mogelijke terugkeer.

Momenteel zit Muthana vast in een Koerdisch vluchtelingenkamp, van waaruit ze berouw toonde en zei dat ze wil terugkeren naar de VS. Maar dat ziet president Trump niet zitten. Hij tweette gisteren dat hij de minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo had opgedragen dat de IS-bruid niet mag terugkeren.

De uitzondering bevestigt de regel?

De beslissing van Trump is opvallend omdat hij enkele dagen geleden de Europese leiders nog aanmaande om hun Syriëstrijders terug te halen, om ze dan te kunnen berechten.

Pompeo zegt dat de vrouw geen Amerikaans staatsburger is en dus geen recht heeft om terug te keren naar de VS. Haar advocaat probeert nu met haar geboorteakte te bewijzen dat ze wel degelijk de Amerikaanse nationaliteit heeft. 

Daar is discussie over, omdat haar vader een diplomaat was uit Jemen toen haar ouders emigreerden naar de VS. Een rechter zal nu moeten beslissen of hij nog steeds dat statuut had toen Muthana geboren werd, waardoor ze haar burgerschap kwijt zou kunnen raken.

Niet het enige geval

De zaak vertoont veel gelijkenissen met de Britse IS-bruid Shamima Begum (19), die ook wilde terugkeren uit Syrië. Het Verenigd Koninkrijk heeft haar Britse nationaliteit afgenomen. Ook zij onderzoekt de mogelijkheden om dit juridisch aan te vechten.

AFP or licensors

Meest gelezen