BELGA/LALMAND

Kardinaal De Kesel: "Alles begint met luisteren naar slachtoffers van misbruik"

Kardinaal Jozef De Kesel beseft dat de kerk nog heel wat werk heeft rond de slachtoffers van misbruik én dat er een verpletterende verantwoordelijkheid wacht. Dat zei De Kesel in Rome. Daar is een speciale bisschoppenconferentie aan de gang waar het thema kindermisbruik centraal staat. Kardinaal Jozef De Kesel sprak voor de verzamelde bisschoppen. 

Kardinaal De Kesel deelt zijn mening met de andere kerkleiders op de website van de misbruiktop. En daar wordt naar geluisterd want België is nu eenmaal één van die landen waar misbruik door geestelijken vroeg aan de oppervlakte kwam, denk maar aan de zaak-Vangheluwe.

"De hele Belgische ervaring en groei naar een coherente aanpak, is begonnen met luisteren naar de slachtoffers", stelt hij. "Ik heb vele slachtoffers van mijn bisdom ontmoet. Vaak was het misbruik al decennia oud en was het de eerste keer dat ze erover durfden te praten.  Elke keer heb ik gemerkt hoe belangrijk het is dat je luistert en hen ernstig neemt en gelooft, dat hun lijden eindelijk erkend wordt."

De Kesel zegt dat de rol van een priester niet mag escaleren: "We moeten opletten hoe we gezag uitoefenen. De priester als persoon sacraliseren, is gevaarlijk. Zijn positie wordt dan onaantastbaar en hij denkt aan niemand verantwoording af te hoeven leggen." En daar knelt net het schoentje, dan krijg je de situaties waar de Kerk nu al decennia mee worstelt.

Goed dat schandalen bekend zijn geraakt, alleen de waarheid maakt je vrij

Kardinaal Jozef De Kesel

Vele verhalen bleven jarenlang verzwegen, werden in de doofpot gestopt. Maar dat is een slechte zaak gebleken, dat betreurt De Kesel ook: "We mogen absoluut niet denken dat ons veel lijden bespaard zou gebleven zijn mochten die schandalen niet zijn bekendgeraakt. Integendeel.  Het is juist als onschuldig lijden verborgen blijft, dat het lijden blijft bestaan. Vergeet nooit het woord van onze Heer: alleen de waarheid maakt je vrij."

Van aanleiding tot dwang, Franciscus in het nauw....

De hetze rond de Amerikaanse kardinaal McCarrick zette paus Franciscus aan tot de organisatie van de vierdaagse conferentie. McCarrick werd genoemd in een dossier van kindermisbruik, intussen is de gewezen kardinaal zelfs teruggezet in de lekenstatus, iets wat op dat niveau nooit eerder is gebeurd.

McCarrick werd beschuldigd van "sollicitatio", misbruik van vertrouwen van gelovigen én "zondigen tegen het zesde gebod met minderjarigen en volwassenen, met machtsmisbruik als verzwarende factor".

In het hele verhaal is ook de rol van de Australische kardinaal George Pell van belang. Hij was één van de topadviseurs van paus Franciscus, zelfs de zogenoemde nummer 3 van het Vaticaan, maar na een veroordeling voor meerdere misbruiken, werd hij verwijderd uit de adviesraad van Franciscus. Voorlopig behoudt hij wel zijn status als kardinaal. 

Meest gelezen