Videospeler inladen...

Herbeleef 7e klimaatmars: Betogers willen massamobilisatie op 15/03 en vragen vakbonden om te staken, "Dit wordt groots"

In Brussel hebben 7.500 "klimaatspijbelaars" een klimaatmars gehouden. Ook het Zweedse "klimaatmeisje" Greta Thunberg sloot zich daarbij aan. Vanochtend ontmoette Thunberg al de Belgische initiatiefnemers en gaf ze een speech voor de Europese Unie. Intussen roept de klimaatbeweging de vakbonden op om voor 15 maart een stakingsaanzegging in te dienen. Op die dag plannen de klimaatbetogers een grote "wereldwijde" mobilisatie voor het klimaat.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Klimaatbeweging vraagt stakingsaanzegging voor grote mobilisatie op 15 maart

De Belgische klimaatbeweging vraagt aan de vakbonden om stakingsaanzeggingen in te dienen voor haar grote "wereldwijde" actie voor het klimaat op vrijdag 15 maart.

Bedoeling van "Youth for Climate" is om in de voormiddag ervoor te zorgen dat de lokale afdelingen zich in de eigen steden en gemeenten verenigen voor een mars naar een treinstation. Van daaruit kunnen de betogers dan de trein nemen naar Brussel. In de namiddag wordt daar dan opnieuw een grote klimaatmars gehouden.

"Dit wordt geen klassieke staking, maar iets groots. Elke jongere, leerling, professor en werknemer moet zich hiervoor opmaken", klinkt het. "We geraken er niet met klimaatcoaches of meer bomen in de steden. Wat nu in België gebeurt, is historisch en wij willen dit ondersteunen".

Videospeler inladen...

VRT-journalist Koen Wauters: "Op een bepaald moment werd Greta Thunberg echt omstuwd"

Er is massale persbelangstelling voor de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg op de klimaatmars in Brussel. Op een bepaald moment drongen cameraploegen zo hard aan, dat de politie en stewards moesten ingrijpen. "In het begin van de betoging werd Thunberg omstuwd door mensen en op een gegeven moment is de politie rond haar moeten staan en zijn ze in looppas weggelopen. Maar op dit moment loopt Thunberg opnieuw rustig aan de kop van de betoging, veilig bewaakt door een twintigtal agenten."

Videospeler inladen...

Onderstaande beelden illustreren de chaotische drukte rond Greta Thunberg.

Videospeler inladen...

"Karrewiet" sprak met Greta Thunberg: "Je kan druk opvoeren bij je ouders om actie te ondernemen"

Ons jeugdmagazine "Karrewiet" kon kort voor het begin van de klimaatmars in Brussel spreken met de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. "Naast klimaatspijbelen kunnen kinderen nog veel andere dingen doen voor het klimaat", zei ze. "Je kan bijvoorbeeld de druk opvoeren bij je ouders om actie te ondernemen."

Videospeler inladen...

Vakbonden ondersteunen actiedag voor klimaat, maar gaan geen algemene staking organiseren

De vakbonden ondersteunen de oproep voor een wereldwijde actiedag voor het klimaat, over drie weken op 15 maart. Maar ze gaan daarvoor géén algemene staking organiseren. De christelijke vakbond ACV roept wel op om mee te doen aan acties en betogingen voor het klimaat. En bij het socialistische ABVV dient alvast de grootste arbeiderscentrale een stakingsaanzegging in voor militanten die op 15 maart het werk willen neerleggen om actie te voeren. 

EU-kenner Hendrik Vos over speech Juncker: "Plaatsvervangende schaamte"

4.100 betogers op klimaatmars in Genk

Zo'n 4.100 betogers hebben aan de klimaatmars in Genk deelgenomen. Onder de betogers bevonden zich voornamelijk leerlingen van het Lyceum en het Atlas College in Genk. Het initiatief voor de mars kwam van twee moeders uit Genk - Caroline Smeets en Joke Venmans - waarna de directies van het Lyceum en het Atlas College maandagavond beslisten om mee te stappen. Ook Youth for Climate Limburg steunde de actie en was aanwezig.

Volgende klimaatmars vindt plaats in Gent

De achtste mars van de klimaatspijbelende jongeren vindt volgende donderdag 28/02 plaats in Gent. Dat is aangekondigd na de mars in Brussel.

Meest gelezen