Videospeler inladen...

Een frexit hoeft niet voor Marine Le Pen, wel breken met het huidige Europa, "afbreken om beter te kunnen opbouwen"

In een gesprek met Terzake zegt Marine Le Pen van de Franse extreem-rechtse partij "Rassemblement National" dat ze opnieuw een toekomst ziet voor Europa. Maar dat is wel een heel ander Europa dan het huidige, dat zich vastklampt aan "een wilde mondialisering": "Op de huidige Europese Unie kan je niks bouwen."   

Le Pen en haar Rassemblement National zijn niet de beste vrienden van de Europese Unie. Le Pen zegt nu dat ze niet aanstuurt op een frexit, waarbij Frankrijk uit de Europese Unie zou stappen. Maar ze wil breken met het huidige Europese model, om daarna stappen vooruit te zetten door een andere weg in te slaan.  

"Ik heb een Europese ambitie", vertelt Le Pen. "Ik heb die ambitie met de bewegingen die onze visie delen, die ook vinden dat de EU een antidemocratisch systeem geworden is, supranationaal, dat vooruitgang probeert te boeken op de kap van de individuele landen. Of ik Europa van binnenuit afbreek? Het is afbreken om beter te kunnen opbouwen. Op de huidige Europese Unie kan je niets bouwen."

De EU is een laboratorium van wilde mondialisering. Wij willen een andere weg inslaan

"De EU is momenteel het laboratorium van de wilde mondialisering. De hele wereld keert de wilde mondialisering de rug toe. Alleen de EU blijft eraan vastklampen op een ondoordachte manier. Met die EU moeten we breken, dat is evident. Maar breken met de EU, is om Europa te redden." Breken met de EU, betekent niet vertrekken, onderstreept Le Pen. "Maar we zijn sterk genoeg om te zeggen dat we een andere weg kiezen. Het gaat om een grondige hervorming van de Europese organisatie."

Le Pen had het ook over de recente opstoot van jodenhaat in Frankrijk, en over de gele hesjes, bekijk hier het volledige interview uit Terzake:

Videospeler inladen...

Meest gelezen