Videospeler inladen...

Minister De Crem vraagt onderzoek naar optreden burgemeester Verviers

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) heeft de inspectie van de politie gevraagd of de burgemeester van Verviers voldoende instructies had gegeven aan de politie, voorafgaand aan de manifestatie die dinsdagavond plaatsvond rond een lezing van voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA). Dat heeft hij in de Kamer gezegd.

Bij de manifestatie in Verviers raakte de wagen van Francken beschadigd. Omdat de manifestatie uit de hand liep, moest de lezing worden afgelast. Opvallend was dat PS-burgemeester Muriel Targnion zich bij de betogers had gevoegd.

Een groot deel van de voogdij over de burgemeesters in ons land ligt bij de regio's. De minister van Binnenlandse Zaken is bevoegd voor de veiligheid en de politie. Daarom heeft hij de inspectie gevraagd na te gaan of er voldoende instructies waren gegeven aan de politie en of die instructies volstonden.

Ook wil hij weten of burgemeester Targnion zich had laten vervangen. Omdat ze deelnam aan de manifestatie, stond ze immers tegenover haar eigen politie.

Het hotel in Verviers waar Francken de lezing zou geven, schat de schade en de gemiste inkomsten als gevolg van de ongeregeldheden die uitbraken voor het gebouw op ongeveer 15.000 euro. De uitbaters gaan wel geen klacht indienen.

Bekijk het item uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen