Videospeler inladen...

Niet alle vakbonden akkoord om te staken voor het klimaat

Sympathie is er genoeg bij de vakbonden voor de klimaatjongeren. Maar hun vraag om een stakingsaanzegging in te dienen om een algemene mobilisatie mogelijk te maken op 15 maart kan niet bij alle vakbonden op een positief antwoord rekenen.

Vandaag stapten opnieuw duizenden scholieren en studenten door Brussel. Ze eisen van de politici een ambitieuzer klimaatbeleid. Op 15 maart plannen ze een massale mobilisatie. Om dat mogelijk te maken vragen ze aan de vakbonden om voor die datum een stakingsaanzegging in te dienen. Dat moet iedereen toelaten deel te nemen aan de manifestatie.

Niet alle vakbonden gaan daar op in. De christelijke vakbond is niet van plan een stakingsaanzegging in te dienen, aldus voorzitter Marc Leemans. "We steunen die manifestatie, en we roepen zelfs op om deel te nemen. Maar een stakingsaanzegging gaan we niet indienen", aldus Leemans. "Wie wil deelnemen, dient zelf een inspanning te doen".

Ook de socialistische vakbond ondersteunt de klimaatbeweging. De beroepscentrales beslissen de komende dagen hoe ze dat precies gaan doen, aldus een woordvoerster. De Algemene Centrale - één van de grootste centrales binnen het ABVV - liet al weten een stakingsaanzegging te zullen indienen. "Dat kan met een stakingsaanzegging, maar evengoed door korte werkonderbrekingen, infomomenten, ...", aldus de woordvoerster.

De liberale vakbond zal wellicht ook geen stakingsaanzegging indienen, zegt voorzitter Mario Coppens. "We tonen ons solidair, maar wellicht volgt geen aanzegging".

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen