Op zoek naar je biologische ouders of kinderen? Vlaamse DNA-databank gaat op zoek naar dé DNA-match

Kinderen die op zoek zijn naar hun biologische ouders, of ouders die hun kind moesten afstaan voor adoptie, kunnen daarbij vanaf volgend jaar gebruikmaken van een nieuwe Vlaamse DNA-databank. Wie verwekt is dankzij een sperma- of eiceldonor, of slachtoffer is van gedwongen adoptie zal daarin een DNA-staal kunnen achterlaten.

Vanaf 1 januari 2020 komt er een Vlaams afstammingscentrum. Daarin zullen kinderen die hun ouders niet kennen of ouders die op zoek zijn naar hun nageslacht een DNA-staal kunnen achterlaten. Die stalen komen dan in een  databank terecht. Als er een match tussen twee DNA-profielen wordt gevonden, kan het afstammingscentrum een ontmoeting regelen, met psychologische ondersteuning.

Het idee van de DNA-databank is de afgelopen vijf jaar gegroeid in het Vlaams Parlement. Aanleiding waren hoorzittingen over gedwongen adopties uit de jaren ‘60 tot ‘90. Om de ouders en kinderen met elkaar in contact te brengen, deed CD&V-parlementslid Katrien Schryvers een voorstel om in Vlaanderen een databank met DNA-stalen te maken.

Eerste graad

Het Vlaams Parlement schaarde zich achter het voorstel en Vlaams minister van Welzijn en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V) maakte er geld voor vrij. Maar de afgelopen maanden was er nog discussie binnen de meerderheid over hoever het afstammingscentrum mag gaan in het matchen.

Uiteindelijk is overeengekomen dat het afstaan van DNA-stalen vrijwillig wordt en dat er niet verder dan verwantschap in de eerste graad mag worden gezocht. Dus enkel verwantschap tussen ouders en kinderen, en niet tussen broers, zussen of grootouders. Op die manier kan een sperma- of eiceldonor niet via een andere verwant ontdekt worden zonder dat hij of zij daar zelf voor kiest.

Psychologische begeleiding

Als er een match wordt gevonden, kan het afstammingscentrum een ontmoeting regelen, als de ouder en het kind dat willen. Daarbij zullen ze goed psychologisch begeleid worden, zegt Katrien Schryvers.

“Aan zo’n zoektocht gaat vaak heel veel vooraf. Regelmatig zijn er medische problemen die aanleiding geven tot vragen. Bij gedwongen adopties vragen ouders zich af waar hun kind is terechtgekomen. Dat doet allemaal wat met een mens. Daarom zal het afstammingscentrum zorgen voor de nodige begeleiding”, benadrukt Schryvers.

Meest gelezen