Videospeler inladen...

Minstens 4 doden en 17 gewonden bij spanningen aan grens van Venezuela met Brazilië

In het grensgebied tussen Venezuela en Brazilië zijn zeker 4 doden en 17 gewonden gevallen bij onlusten tussen leden van een inheemse bevolkingsgroep en ordediensten van de regering. De spanningen braken uit kort nadat de Venezolaanse president Nicolas Maduro had aangekondigd dat hij de landsgrens met Brazilië gaat sluiten. Intussen is de grens tussen Venezuela en Colombia gedeeltelijk afgesloten.

Het geweld vond plaats in Kumarakapay, een Venezolaanse stad in de buurt van de grens met Brazilië. Volgens de burgemeester kwam het tot spanningen toen politiemensen en militairen met tanks naar de grens met Brazilië reden. De grens gaat vanavond dicht omdat de regering wil voorkomen dat buitenlandse hulpgoederen het land worden binnengebracht.

Bij de onlusten vuurden de ordediensten rubberkogels af en gebruikten ze traangas. 6 tot 10 mensen kwamen om het leven, onder wie minstens 6 kinderen. Verschillende mensen liepen schotwonden op, de politie telde voorlopig 17 gewonden.

Leden van de inheemse groep zouden eerder al hun steun hebben uitgesproken aan de plannen van de Venezolaanse oppositie om buitenlandse hulpgoederen over de grens te halen.

De oppositie wil humanitaire hulp vanuit de buurlanden Colombia en Brazilië naar Venezuela brengen. Oppositieleider Juan Guaidó, die zichzelf vorige maand uitriep tot interim-president en in die hoedanigheid intussen is erkend door heel wat landen, is naar de grens met Colombia gereisd met de bedoeling een konvooi met hulpgoederen te begeleiden. Daar heeft hij de Colombiaanse premier Ivan Duque ontmoet, maar uitgerekend op die plek is de grens tussen Venezuela en Colombia intussen gedeeltelijk afgesloten. Hiermee lopen de spanningen tussen Guaidó en president Maduro verder op.

Ook over de grens met Brazilië is een inzamelcentrum voor voedsel en medicijnen ingericht. Maar de Venezolaanse president Nicolás Maduro kondigde gisteren aan dat hij de grens met Brazilië vanavond om 20 uur plaatselijke tijd (1 uur Belgische tijd) zal sluiten. Toch worden de hulpgoederen naar de grens gebracht.

Aan de grens van Colombia en Venezuela, in Cúcuta, staat vanavond dan weer een benefietconcert geprogrammeerd, georganiseerd door de Britse miljardair Richard Branson. Hij sprak zelf de menigte toe, en spoorde hen aan om luidkeels "libertad" of vrijheid te scanderen. Branson organiseert het benefietconcert naar eigen zeggen om geld in te zamelen voor hulpgoederen, maar is vooral een manier om de aandacht van de wereld te vestigen op de hulpkonvooien, en om Maduro onder druk te zetten om ze binnen te laten. Ook op dat benefietconcert is Guaidó onverwacht opgedoken.

Maduro ziet de hulpleveringen vanuit het buitenland als een voorwendsel voor een interventie. Venezuela heeft geen hulp van de Verenigde Staten en Brazilië nodig, zegt hij. Maduro wil alleen hulp aanvaarden van bondgenoot Rusland. 

Venezuela sloot eerder ook al de lucht- en zeeverbindingen met Curaçao, dat ook als hub voor humanitaire hulp dient, en met Aruba en Bonaire. De landsgrens met Colombia is al jaren dicht voor voertuigen.

AFP or licensors

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen