Videospeler inladen...

Inspectie politie: "Zone Brussel-West was niet goed voorbereid op de rellen in Molenbeek"

De politie van de zone Brussel-West was niet goed voorbereid op de rellen van oudejaarsnacht in Sint-Jans-Molenbeek. Dat blijkt uit een onderzoek van de Algemene Inspectie van de politie, dat ontslagnemend minister van Binnenlandse zaken Pieter de Crem had gevraagd.

Tientallen jongeren staken in de nacht van oud op nieuw zaken in brand, en bekogelden de hulp- en ordediensten. Volgens minister De Crem was de politie op voorhand niet goed voorbereid. "Er was geen planning en organisatie voor de activiteiten in de nacht van 31 december op 1 januari. Er is geen risicoanalyse gemaakt en er is geen screening gebeurd van de sociale media", zegt De Crem.

"Ook het bestuurlijke gedeelte is achterwege gebleven. Bijvoorbeeld met de betrekking tot de identificatie heeft men nagelaten beroep te doen op de zogenaamde bewijsteams die bestonden. Pas op mijn voorstel is men overgegaan tot identificatie van de daders", zegt De Crem. 

Bezoek Molenbeek

De minister heeft overigens vandaag een bezoek gebracht aan Molenbeek.  Hij werd er uitgenodigd door burgemeester Catherine Moureaux (PS) omwille van de meningsverschillen van beiden over de afwikkeling van de incidenten tijdens de Nieuwjaarsnacht.

"Het bezoek van minister De Crem heeft vruchten afgeworpen", zei de burgemeester na afloop in een mededeling. "We hadden een open constructieve dialoog, die blijk geeft van onze gezamenlijke wil om samen te werken, tussen federaal en lokaal niveau, om oplossingen te vinden die het werk van onze politieagenten zullen versterken en die het levenscomfort van de bevolking in de hele politiezone zullen verbeteren."

"Wij vragen de bestendiging van de aanwezigheid van de agenten van het Kanaalplan", vervolgde Moureaux. "Ik herinnerde de minister aan de urgentie om 46 extra personeelsleden aan te werven, om tenminste ons kader van nabijheidspolitie te vullen. In dit opzicht waardeerde ik vooral de luisterbereidheid van minister De Crem."

In een tweet herhaalde De Crem nog eens de Vlaamse eis voor een eenmaking van de politiezones in Brussel. Maar bij de Franstalige partijen vindt hij daarvoor geen gehoor.

Bekijk het item over het onderzoeksrapport uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen