Fox News-interview met historicus die in Davos uithaalde naar de rijken ontspoort volledig: "Je bent een idioot!"

Eerst viraal gaan met je kritische betoog op het Wereld Economisch Forum in Davos en nu uitgescholden worden door Fox News-presentator Tucker Carlson: de Nederlandse historicus Rutger Bregman blijft voor ophef zorgen. Hij heeft nu zelf een niet-uitgezonden interview vrijgegeven waarin Carlson helemaal over de rooie gaat: "Why don't you go fuck yourself!"

Moeilijk om vorige maand het betoog van Rutger Bregman op Davos gemist te hebben. Na afloop van het Wereld Economisch Forum pikte de halve wereld de beelden op van een panelgesprek waarin Bregman uithaalt naar bedrijven en rijken die belastingen ontwijken. 

"Ik hoor mensen praten over participatie, rechtvaardigheid, gelijkheid en transparantie. Maar bijna niemand spreekt over de echte kwestie van belastingontwijking en over de rijken die gewoon niet hun eerlijke deel betalen." Volgens Bregman voelde het "alsof [hij] op een conferentie van brandweermannen zit en niemand mag spreken over water".

De brede aandacht voor zijn kritische bemerking leverde Bregman een interview op in de invloedrijke show van Tucker Carlson, op de conservatieve Amerikaanse nieuwszender Fox News. Alleen: het gesprek werd tot dusver nooit uitgezonden, omdat het volledig ontspoorde.

Bregman dreigde er al een week geleden mee om de video van het gesprek vrij te geven. In een tweet vroeg hij zich af of Tucker Carlson niet omkan met kritiek. 

"Migranten als zondebok"

Nu heeft Bregman de beelden alsnog naar buiten gebracht via de nieuwssite NowThis. De historicus zelf zegt dat er niet geknipt is in het interview.

Het gesprek start nog erg lichtvoetig, met een lachende Carlson die Bregman lof toezwaait over de kritiek die hij durfde te uiten op Davos. Maar Bregman speelt al snel de bal terug met de kritische bemerking dat ook op Fox News zulke stemmen nooit aan bod komen: "De verklaring is eenvoudig: de meesten in Davos, maar ook op dit kanaal, zijn gekocht door de miljardairsklasse."

Lees verder onder de video:

Bregman haalt uit naar de Murdochs, de miljardairsfamilie die Fox News in handen heeft. "De Murdochs willen dat jullie immigranten als zondebok aanwijzen, om niet over belastingontwijking te praten. Dus ik ben blij dat jullie nu eindelijk het thema aankaarten."

Carlson krijgt zelf voor de voeten gesmeten dat hijzelf een miljonair is en dat hij "vuil geld" aanneemt van conservatieve miljardairs. De presentator houdt het niet meer en maakt zich kwaad. Hij noemt Bregman een "idioot". "Why don't you go fuck yourself?", tiert hij. "Ik hoop dat dit wordt opgepikt. Je bent een idioot. Ik wilde je een podium geven, maar je bent te fucking irritant." 

Carlson: "Wij hebben totale vrijheid"

Nu Bregman de beelden alsnog heeft vrijgegeven, laat Fox News weten dat de Nederlander "een kans om een wezenlijke, informatieve discussie te voeren, heeft gebruikt om een berekende, persoonlijke beledigingscampagne te voeren". "We waren ontgoocheld over dit onderdeel en respecteren de tijd van ons publiek te veel om nog maar te overwegen dit uit te zenden."

Carlson zelf zegt in een video dat "niemand bij het management van Fox News hem ooit opgedragen heeft welke standpunten hij moet innemen". "Wij hebben totale vrijheid hier en ik ben daar dankbaar voor."

Meest gelezen