Videospeler inladen...

Vlaming ontvoerd na Tinderdate in Colombia: "Meeste mensen kunnen dit niet navertellen"

Ruben Vanhees (33) uit Maaseik, die voor zijn werk in de Colombiaanse stad Medellin woont, beleefde vorige week de schrik van zijn leven. Vorige week had hij er een Tinderafspraakje, maar dat liep faliekant af: hij werd ontvoerd, beroofd, opgesloten en bedreigd. Na drie dagen kon hij ontsnappen. Bij "Van Gils & gasten" op Eén deed hij zijn verhaal. Communicatiewetenschapper Elisabeth Timmermans, die onderzoek deed naar Tinder, waarschuwt voor de gevaren.

"Ik had een account aangemaakt op de datingsite Tinder en daar kwamen enkele matches uit voort", vertelt Vanhees. Met één meisje heb ik een maand gepraat via Whatsapp, toen nodigde ze mij uit voor een date. Nadien vroeg ze of ik mee ging naar het huis van haar tante. Ze stond erop om zelf een taxi te bestellen via Uber."

"Tijdens die rit drongen twee mannen de auto binnen, ze hadden een stungun (stroomstootwapen, nvr) en een mes. Ze trokken mijn t-shirt over mijn hoofd, maakten mijn zakken leeg, pakten mijn horloge af, en bonden mij vast aan mijn enkels en polsen, het koord fungeerde als een strop. We reden naar een bergdorpje waar ik in een rioleringsput gestoken werd."

De daders wilden geld. "Mijn appartement werd leeggeroofd, toen werd voor mij duidelijk dat mijn Tinderdate mee in het complot zat. Ze eisten de codes van mijn kredietkaart. Ze drukten sigarettenpeuken op mij uit, ze dreigden ermee mijn vingers af te snijden als die codes niet zouden werken. Ik heb die gewoon gegeven."

"Meeste mensen kunnen zoiets niet meer navertellen"

Omdat Vanhees claustrofobie heeft en in paniek sloeg, gaven de daders hem een pijp met een soort van crack in. Ze trokken naar een landhuis, maar daar zijn ze even later weer gevlucht. De daders checkten in in een hotel. Toen een bendelid dat hem moest bewaken in slaap viel, slaagde Vanhees erin om te ontsnappen.

"Ik liep in mijn ondergoed op straat, probeerde taxi's te stoppen, maar dat deden ze niet. Het politiekantoor bleek nog niet open. Uiteindelijk ben ik opgevangen door een bewaker van een bankkantoor. Ik moest eerst nog een paar dagen ondergedoken in Colombia blijven." Sinds maandag is Vanhees terug in België.

Hij is aan de dood ontsnapt, beseft hij. "In dat landhuis hadden ze een prostituee voor mij geregeld waarmee ik mij mocht "amuseren" als het geld overschreven was. Ze vertelde dat de daders al te veel van hun plannen waren moeten afwijken, dat ik iedereen gezien had. Ik hoorde ook op het consulaat dat de meeste mensen zoiets niet meer kunnen navertellen."

"Romance scam"

Vanhees wil met zijn verhaal waarschuwen voor de gevaren van Tinder. "Dit is een wel extreem verhaal", zegt dr. Elisabeth Timmermans, communicatiewetenschapper aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam en auteur van "Liefde in tijden van Tinder". "Ik heb geen weet van geweldfeiten via Tinder in ons land, maar in Nederland is dat vorig jaar wel gebeurd. Het ging dan om mannen die in de val gelokt werden via Grindr (Tinder voor holebi's, nvr), waarna ze in elkaar geslagen zijn."

Maar er zijn wel degelijk gevaren verbonden aan Tinder en andere dating-apps. "Wat we heel veel zien, is wat wij romance scam noemen. In bijvoorbeeld Nigeria zit daar een hele business achter, met bedrijven die dat organiseren. Ze maken valse profielen aan op dating-apps, zoeken een slachtoffer en bouwen daar een band mee op. Ze sturen liefdesbrieven, geven cadeautjes, telefoneren... Ze winnen het vertrouwen. En na een paar maanden klinkt het dat ze problemen hebben en geld nodig hebben. Slachtoffers koesteren dan vaak al romantische gevoelens en schrijven dat geld over."

Het is een heuse business die de daders miljarden euro's oplevert, vertelt Timmermans. "Het aantal gevallen neemt hand over hand toe, maar slachtoffers komen er nauwelijks voor uit. Ze schamen zich ervoor. Ze voelen zich schuldig, verwijten het zichzelf."

"Ik ben altijd avontuurlijk geweest, heb veel gereisd, heb daardoor veel vertrouwen in de mens. Voorlopig kan ik niet meer terug naar Colombia. Het ergste vind ik dat ze mijn tweede thuisland afgepakt hebben," zegt Vanhees.

Bekijk hier het gesprek met Ruben Vanhees en Elisabeth Timmermans in "Van Gils & gasten":

Videospeler inladen...

Meest gelezen