Turnhoutse klimaatmars lokt 800 betogers

Er werd vandaag niet alleen in Brussel geprotesteerd voor het klimaat, ook in Turnhout kwamen er betogers op straat. Volgens de politie waren er zo'n 800 aanwezigen.

"Naar Brussel gaan is duur"

Het was de eerste keer dat er leerlingen van alle Turnhoutse scholen meededen. Opvallend: er waren niet alleen jongeren maar ook volwassenen en senioren. De betogers startten hun klimaatmars vanuit de verschillende scholen om vervolgens samen te komen op de Grote Markt.

"Je hoeft niet helemaal naar Brussel om je stem te laten horen", zegt initiatiefneemster Eliana Erebara. "Elke week naar Brussel gaan is niet enkel duur, maar ook tijdrovend. Door in onze eigen stad te betogen, besparen we geld en missen we maar een halve dag school."

Zonder steun van de scholen

De actie kwam er zonder steun van de scholen, de leerlingen riskeren dus wel degelijk straffen. Na de betoging in Turnhout vertrok een deel richting Brussel om samen te betogen met de Zweedse Greta Thunberg, het boegbeeld van het internationale jongeren-klimaatprotest. 

Meest gelezen