AFP or licensors

VS: Kustwachtofficier opgepakt die aanslag "op zelden geziene schaal" wilde plegen

In Washington is een luitenant van de Amerikaanse kustwacht opgepakt die volgens het gerecht plannen had voor "aanslagen op een zelden geziene schaal in dit land". De man was een bewonderaar van de Noorse massamoordenaar Anders Breivik. Op het lijstje met doelwitten stonden verschillende Democratische politici en journalisten, onder andere de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi.

De 49-jarige man, geïdentificeerd als Christopher Paul Hasson, werd eind vorige week opgepakt na huiszoekingen bij hem thuis in Silver Spring, Maryland. Daar werden 15 wapens en meer dan 1.000 stuks munitie in beslag genomen, er lagen ook heel wat steroïden, groeihormonen en drugs. Maar het imposante wapenarsenaal en de stimulerende middelen waren niet het enige wat de speurders daar aantroffen, vertelt correspondent Björn Soenens.

"In zijn huis lagen documenten en plannen waaruit bleek dat hij zeer grote aanslagen voorbereidde op Amerikaanse bodem, hij was er al twee jaar mee bezig. De speurders vonden lijsten met namen van Democratische politici, onder anderen Nancy Pelosi, rijzende ster Alexandria Ocasio-Cortez en Richard Blumenthal, een joodse Democraat en fervent tegenstander van Trump." Er stonden ook journalisten op de lijst: Don Lemon en Chris Cuomo van CNN en Chris Hayes en Joe Scarborough van MSNBC.

"Iedereen op aarde vermoorden"

Hasson is een bewonderaar van de Noorse massamoordenaar Anders Breivik, die in 2011 in Oslo en op het eiland Utoya 77 jongeren doodschoot. "Hij bewaarde het manifest van Breivik in zijn huis, hij raadpleegde het geregeld en wilde zijn aanslagen in die stijl plegen", zegt Soenens. "De verdachte omschrijft zichzelf als een blanke racist, hij streefde naar de oprichting van een blank thuisland."

Volgens procureur Robert Hur wilde de man "onschuldige burgers doden op een schaal die zelden gezien is in dit land." In een van de documenten schreef de man: "Ik droom van een manier om ongeveer iedereen op aarde te vermoorden." Hij vroeg zich onder meer af hoe hij een biologische aanval zou kunnen opzetten.  

"Het gerecht is verontrust door wat ze aangetroffen hebben. Enkele vragen die hij ingaf op zoekmachines op het internet: wat is de beste plek om alle Congresleden samen te vinden? Zijn rechters van het Hooggerechtshof beveiligd? Je kan wel zeggen dat er sprake is van een zieke geest", zegt Soenens.

Wie is de verdachte?

De 49-jarige Christopher Paul Hasson is luitenant bij de Amerikaanse kustwacht. In de jaren 80 en 90 was hij bij de mariniers, het elitekorps van het Amerikaanse leger. Hij was ook actief bij de National Guard.

Meest gelezen