Videospeler inladen...

Waar IS-strijders berechten? Premier Michel praat nog met internationale partners

Waar moeten IS-strijders die een of andere band met ons land hebben worden berecht? De discussie lijkt in een stroomversnelling te raken na de tweet van VS-president Donald Trump. Iedereen lijkt er een mening over te hebben , maar wat  wil de regering? Premier Charles Michel gaf iets meer duidelijkheid in de Kamer, maar er blijft nog veel onduidelijkheid. In elk geval wil hij vermijden dat IS-strijders naar hier terugkeren. In Syrië gaat het om 10 volwassen mannen die "banden met België" hebben. 

De regering werkt met 2 principes, aldus Michel: alles doen voor de veiligheid van de burgers en alles doen om een terugkeer van IS-strijders te vermijden. De premier bevestigde in de Kamer dat hij weet heeft van 10 volwassen mannen in Syrië die "banden met België" hebben. Daarnaast zijn er volgens hem 17 vrouwen en 31 kinderen. Michel gebruikt de omschrijving "banden met België" voor mensen die de Belgische nationaliteit hebben, de dubbele nationaliteit of een verblijfsvergunning.

Wij zoeken Europese en internationale steun om de veiligheid te garanderen en een eventuele terugkeer te vermijden

Premier Charles Michel (MR) in de Kamer

Na de enigszins dreigende vraag van Trump aan Europese landen om hun Syriëstrijders terug te nemen, moet onze regering beslissen wat ze gaat doen. Ze overbrengen naar hier om ze te berechten, lijkt voor Michel geen optie. "We moeten met Europese en internationale partners bekijken of het juridisch mogelijk is om iets te doen in het kader van internationale samenwerking", aldus Michel. De optie van het Internationaal Strafhof lijkt hem te ingewikkeld, maar voor een soort ad-hocrechtbank lijkt hij wel iets te voelen. 

De premier heeft daarover al gesprekken gevoerd en zal er nog vele voeren. "Intussen zijn de diensten alert", zegt hij. "Wij zoeken Europese en internationale steun om de veiligheid te garanderen en al het mogelijke te doen om een eventuele terugkeer van strijders te vermijden."

Het recht op humane straffen hebben deze terroristen zelf verbeurd verklaard

Filip Dewinter (VB) in de Kamer

Filip Dewinter (Vlaams Belang) gebruikte zijn vraag aan de premier over de kwestie om een vurig pleidooi te houden voor de doodstraf voor IS-strijders. "Oog om oog, tand om tand. Geen VN-tribunaal, geen fluwelen handschoen", vindt Dewinter. "Het recht op humane straffen hebben deze terroristen zelf verbeurd verklaard."

Voor Dewinter kan de doodstraf "bij wijze van ophanging of executie" de enig mogelijke straf zijn voor deze "IS-beulen". Carina Van Cauter (Open VLD) is het daarmee totaal oneens. "Zonder eerlijk proces straf je de verkeerde. Dat betekent dat de daders dan blijven lopen, en dat zou nefast zijn voor de veiligheid in ons land", hield ze haar VB-collega voor.

Dat viel blijkbaar in slechte aarde bij Jan Penris, VB-collega van Dewinter. Hij riep Van Cauter blijkbaar weinig vleiende woorden toe in het halfrond. "Onwaardig", vond fractieleider Patrick Dewael (Open VLD). Op vraag van Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) bood Penris uiteindelijk zijn verontschuldigingen aan voor zijn taalgebruik. "Ik ben een beetje over de schreef gegaan", gaf hij toe. Wat Penris juist heeft gezegd, is niet duidelijk.

Bekijk hieronder de beelden van "het incident":

Videospeler inladen...

Bekijk de reportage over het debat in Kamer uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen