Videospeler inladen...

Secundaire school Ursulinen Mechelen wint "Pesten, dat kan niet"-prijs

Vandaag is de Vlaamse Week tegen Pesten gestart met de uitreiking van de "Pesten, dat kan niet"-prijs. De secundaire school Ursulinen Mechelen wint 2.500 euro voor haar antipestbeleid. Nog 9 andere scholen krijgen 500 euro. 

Met de "Pesten, dat kan niet"-prijs beloont jeugdorganisatie Tumult jaarlijks de scholen die werk maken van een straf antipestbeleid. De Ursulinen Mechelen kreeg van alle juryleden een zeer hoge score. De school zocht manieren om om te gaan met de zeer diverse, stedelijke context waarbinnen ze functioneert. "Het was mooi om te zien hoe de school daarop antwoordde met een positief verhaal dat wil zeggen dat iedereen zich thuis kan voelen bij iedereen", staat in het juryrapport.

Via verschillende projecten worden leerlingen aangemoedigd om elkaar te leren kennen. De school heeft ook vertrouwensleerlingen en begeleidt hen om sterker te worden in hun rol. Er is ook aandacht voor cyberpesten en een structurele samenwerking rond interculturele dialoog met Overkop vzw

De 9 andere laureaten zijn (in volgorde van postcode):

  • Freinetschool De Zwierezwaai (Vilvoorde)
  • Kouterschool (Malderen)
  • GBS Mozawiek (Mol)
  • Busleyden Atheneum, Campus Caputsteen (Mechelen)
  • Basisschool De Ark (Mechelen)
  • Daltonscholen (Hasselt)
  • Handelsinstituut Regina Pacis (Tielt)
  • GVBS Berkenboom (Sint-Niklaas)
  • SBSO 't Vurstjen (Evergem)

Move tegen Pesten

De Vlaamse Week tegen Pesten loopt tot 1 maart. Tijdens die week worden allerlei acties op poten gezet tegen pesten. Een van de gangmakers is Ketnet met de actie Move tegen Pesten. Op ketnet.be kunnen kinderen het "Manipest" ondertekenen, waarin ze beloven niet te zullen pesten en te proberen opkomen voor iemand die wordt gepest. Als ze dat gedaan hebben, mogen ze vier stippen op hun hand tekenen, waardoor ze aan iedereen tonen dat ze tegen pesten zijn. Vanaf volgende week brengt het programma "Stip it" getuigenissen over pesten en tips om pesten tegen te gaan. Op vrijdag 1 maart sluit Ketnet de week af met het Antipestival. 

Jeugdbewegingen en sportclubs die willen weten wat ze nog meer kunnen doen tegen pesten, kunnen een checklist invullen via "Pesten, check it out". De deelnemers maken kans op 1.000 euro. Wie wint, wordt op 1 maart bekendgemaakt. 

Meest gelezen