Videospeler inladen...

Anuna De Wever en Greta Thunberg betogen met duizenden klimaatspijbelaars in Parijs

Gisteren liepen de  twee klimaatvoorvechters Greta Thunberg en Anuna De Wever nog vooraan in de klimaatbetoging in Brussel. Vandaag zijn ze in Parijs om hun Franse collega's te steunen.

Rond 13 uur zijn Franse klimaatspijbelaars in Parijs aan hun mars voor het klimaat begonnen. Volgens onze collega Ann De Bie waren op de Place de la Concorde, waar de mars begon, honderden scholieren samengestroomd. Maar geleidelijk aan groeide hun aantal tot een duizendtal (cijfer AFP). De organisatoren zelf schatten het uiteindelijke aantal deelnemers tussen de 5 à 8.000.       

De Zweedse Greta Thunberg en Anuna De Wever zaten vanochtend al vroeg op de trein om aan de mars te kunnen deelnemen.

Greta Thunberg en Anuna De Wever komen aan in Parijs

"De actie in Parijs een boost geven"

"Normaal zou ik nu voor het Zweedse parlement staan, omdat ik gezegd had dat ik daar elke vrijdag op post zou zijn tot mijn land de afspraken uit het klimaatakkoord van Parijs zou naleven", zei Thunberg vanochtend  aan onze collega Ann De Bie. "Maar omdat ik vanuit Brussel onmogelijk op tijd in Zweden kon geraken, heb ik maar besloten om vandaag naar Parijs te gaan om daar de  klimaatspijbelaars te steunen."

De 2 meisjes hadden niet zo veel deelnemers aan de klimaatmars in Parijs verwacht. Voor de Franse scholieren en studenten is het immers nog maar de tweede keer dat ze voor het klimaat spijbelen. De klimaatactie moet daar nog groeien, aldus de meisjes.  Maar net daarom vonden ze het belangrijk om vandaag in Parijs aanwezig te zijn. 

 "Bij ons is het ook bescheiden begonnen", zegt De Wever. "Maar kijk waar we nu staan. We hopen de actie in Parijs straks een boost te kunnen geven. Want de klimaatopwarming kun je alleen maar tegenhouden als heel de wereld meehelpt." 

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Na de betoging hield Anuna De Wever een toespraak waarmee ze veel applaus oogstte.  Bekijk en beluister in de video hieronder wat ze zei. Na afloop van de manifestatie werden onder anderen Anuna De Wever en Greta Thunberg ontvangen op het Élysée bij de Franse president Emmanuel Macron. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen