Videospeler inladen...

Belfius voortaan voorzichtiger met toekennen van woonkredieten

Bankverzekeraar Belfius zegt dat hij minder risico's wil nemen bij het toekennen van woonkredieten en dus niet langer meegaat in de scherpe concurrentiestrijd voor de beste tarieven. Dat heeft de bank aangekondigd bij de voorstelling van de jaarresultaten. Vorige week waarschuwde de Nationale Bank nog dat banken te vlot woonkredieten geven.

"Sinds september zien we dat ons marktaandeel in woonkredieten aan het dalen is", zegt Marc Raisière, CEO van Belfius. "Dat is een bewuste keuze want een bank blijft een risicobedrijf. Ik leid liever een gezonde bank dan een bank die veel risico's neemt." Belfius doet dus bewust niet langer mee met de race to the bottom in woonkredieten.

Vorige week waarschuwde de Nationale Bank nog dat banken te vlot woonkredieten geven aan mensen die kwetsbaar zijn. Bij meer dan een derde van de nieuwe woonleningen bedraagt het geleende bedrag meer dan 90 procent van de aankoopprijs. Die zogeheten quotiteit, de waarde van de lening ten opzichte van die van het onderpand, is de voorbije jaren opnieuw gestegen.

'Klant per klant beoordelen"

Belfius vindt het goed dat de Nationale Bank waarschuwt, maar zegt dat banken best geval per geval bekijken. "De ene klant is de andere niet", benadrukt Raisière. "Een klant die al een spaarpot heeft en 100 procent van de waarde van zijn woning wil lenen, moet anders behandeld worden dan een klant die geen spaargeld heeft. Elke klant apart beoordelen is beter dan een algemene maatregel voor alle banken".

Belfius geeft dus een duidelijke boodschap aan de Nationale Bank, die overweegt om extra maatregelen te nemen. De voorbije jaren werden banken al twee keer verplicht om een specifieke kapitaalbuffer voor hypotheekrisico's aan te leggen,  goed voor in totaal 1,7 miljard euro. Bovendien werd aan de banken met een risicovollere portefeuille een hogere kapitaalvereiste opgelegd. 

Bekijk de reportage over Belfius uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen