AFP or licensors

België en Congo bereiken akkoord om EU-consulaat in Kinshasa te heropenen

Ons land en Congo hebben in Kinshasa een akkoord ondertekend over de heropening van het Schengenhuis in de Congolese hoofdstad, een soort Europees consulaat dat beheerd wordt door ons land. Het Schengenhuis werd begin vorig jaar gesloten. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft het over een eerste stap in de normalisering van de relaties met Congo. Ook Brussels Airlines mag weer dagelijks gaan vliegen tussen Brussel en Kinshasa.    

Het Schengenhuis schortte in januari 2018 zijn activiteiten op vraag van de regering van toenmalig president Joseph Kabila. Het ging om een strafmaatregel omdat de Belgische regering zich te kritisch opstelde tegenover het regime in Kinshasa. 

Intussen is er veel veranderd in Congo. Eind vorig jaar zijn er eindelijk presidentsverkiezingen gehouden, en die zijn verloren door Emmanuel Ramazani Shadary, de kandidaat van intussen oud-president Kabila. Hoewel er enige discussie bestaat over de officiële uitslag is oppositiekandidaat Félix Tshisekedi uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen.

De nieuwe president stuurt duidelijk aan op een verbetering van de relaties met ons land.

Ook Brussels Airlines kan binnenkort weer dagelijks vliegen tussen Brussel en Kinshasa. De luchtvaartmaatschappij heeft daarvoor de toestemming gekregen van de Congolese luchtvaartautoriteiten. Die hadden in februari vorig jaar aangekondigd dat de vluchten van Brussels Airlines tussen Brussel en Kinshasa moesten worden verminderd van zeven naar vier per week.