Botswana denkt eraan om de olifantenjacht weer toe te laten

De regering van Botswana, in Zuidelijk Afrika, denkt eraan om de jacht op olifanten weer toe te laten. Het land telt naar schatting minstens 130.000 olifanten, het grootste aantal van heel Afrika. Volgens sommigen is dat te veel voor het Botswaanse ecosysteem, maar in elk geval leidt het steeds vaker tot conflicten tussen mens en dier.

Kort nadat hij vorig jaar aan de macht kwam, heeft president Mokgweetsi Masisi een commissie aangesteld die het verbod op de olifantenjacht moest evalueren dat in 2014 was ingesteld door zijn voorganger Ian Khama. In haar rapport beveelt de commissie aan om het aantal olifanten in het land beter te reguleren door het beperkt afschieten van olifanten. Het vlees zou dan worden ingeblikt als dierenvoer.

Masisi wil het rapport nog bespreken met zijn ministers voor hij een beslissing neemt.

Olifanten verorberen grote hoeveelheden groen en kunnen heel wat schade aanrichten als ze door bebouwd land trekken

Volgens sommigen zijn er te veel olifanten in Botswana, waardoor het ecosysteem in het land onder druk komt te staan. In elk geval is het wel zo dat de afstand die olifanten afleggen groter is geworden sinds de invoering van het jachtverbod, waardoor conflicten met menselijke bewoning ook vaker voorkomen. Volgens de directeur van het Department of Wildlife and National Parks echter hebben die grotere afstanden ook te maken met de opwarming van het klimaat, waardoor het droger wordt en er minder voedsel is voor de dieren.

Tegelijkertijd met de groei van de olifantenpopulatie groeit ook de bevolking. Dat betekent dat er meer land nodig is voor voedselproductie, en dat kan leiden tot conflictsituaties met voorbijtrekkende olifantenkuddes. Olifanten verorberen grote hoeveelheden groen en kunnen heel wat schade aanrichten als ze door bebouwd land trekken.  

Milieuactivisten wijzen op nefaste gevolgen voor het toerisme

Het jachtverbod heeft ook economische gevolgen, zeker voor hen die vroeger aan  de kost kwamen bij bedrijven die jachtsafari's organiseren. Zij verwelkomen een mogelijke opheffing van  het jachtverbod.

Milieuactivisten zijn tegen een opheffing van het verbod en wijzen op  de nefaste gevolgen  voor het toerisme.

Botswana is zo groot als Frankrijk en telt amper 2,3 miljoen inwoners. in het land zijn er verschillende grote natuurparken, die de laatste jaren alsmaar meer toeristen aantrekken.

Meest gelezen