Video player inladen...

Na controverse over Antwerpse oorlogsburgemeester: Delwaidedok wordt Bevrijdingsdok

De nieuwe naam van het Delwaidedok in Antwerpen wordt Bevrijdingsdok. Dat adviseert het schepencollege aan het Havenbedrijf. Het dok moest voor het stadsbestuur van naam veranderen, na recente onthullingen over oorlogsburgemeester Leo Delwaide en zijn actieve rol bij de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De naamgeving van de Antwerpse dokken gebeurt door het Havenbedrijf, maar dat is eigendom van de stad. De goedkeuring van de nieuwe naam is dus een formaliteit.

Uit een nieuw boek van historicus Herman Van Goethem blijkt dat oorlogsburgemeester Leo Delwaide tot 1942 een veel actievere rol gespeeld heeft bij de Jodenvervolging in Antwerpen dan tot nog toe werd aangenomen. De partij Groen vroeg zich af of het dok geen nieuwe naam moest krijgen. Ook burgemeester Bart De Wever vond de naam Delwaidedok niet langer houdbaar.

Een tijdje geleden riep de stad Antwerpen al een wetenschappelijk comité samen dat het bestuur moest adviseren over de verdere omgang met het oorlogsverleden, maar het schepencollege wachtte het advies van die commissie niet af en besliste vorige vrijdag om de naam te schrappen. Vandaag is de nieuwe naam bekendgemaakt. 

Bekijk de reportage over het Bevrijdingsdok uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...