Eerste West-Vlaamse inloophuis voor mensen met kanker

Vanavond opent in Rumbeke (Roeselare) het eerste inloophuis in West-Vlaanderen waar patiënten met kanker en hun familie terechtkunnen voor een babbel. Acteur Matthias Sercu is peter van het project.

Het huis is een initiatief van het ziekenhuis AZ Delta en het Zorgbedrijf Roeselare. Ze coördineren achter de schermen. Maar in het huis zelf zijn vrijwilligers de spil. "En dat is een heel bewuste keuze", zegt Dominiek De Jonckheere, oncologisch verpleegkundige van het AZ Delta. "Patiënten willen soms niet meer met het ziekenhuis geconfronteerd worden. Ze moeten al zoveel gaan voor afspraken, behandelingen en onderzoeken. En daarom is er juist dat inloophuis."

Een knus en gezellig huis

Aan de buitenkant is het een heel normaal huis in de rij. En ook binnenin heeft het niets weg van een steriel ziekenhuis: een knusse woonkamer, warme zetels en schilderijen aan de muur. Daar kan iedereen dus drie keer per week terecht, op dinsdag, donderdag en zaterdag.

Ook voor familie

Eén van de vrijwilligers is Jan Joye. Enkele jaren geleden had hij darmkanker, nu is hij genezen. "Juist daarom wil ik helpen", zegt hij. "Kanker heb je voor je hele leven. Ook al ben je genezen, je bent nooit ex-patiënt." Jan zal bijspringen wanneer nodig en benadrukt ook dat het huis ook voor de familieleden van kankerpatiënten bedoeld is. "Je hebt kanker, maar eigenlijk heeft heel het gezin kanker. De invloed is zodanig zwaar, het weegt op het hele gezin."

Peter Mathias Sercu

Peter van het project is acteur Mathias Sercu uit Ardooie. Zijn broer Sam leeft al bijna 7 jaar met kanker. Samen met hun drie andere broers treden ze vanavond op in Rumbeke, tijdens de opening van het inloophuis.

’t Keerpunt zoekt nog vrijwilligers. Contact via keerpuntvzw@gmail.com.

Meest gelezen