Gouden krakeling of films voor peuters? Hier kunt u terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Tonnekensbrand en Walmkenbrand

Naar "aloude" gewoonte loopt zondagnamiddag in Geraardsbergen een duizendtal mensen rond in historische klederdracht, het is weer tijd voor Krakelingen. Vanaf 15 uur trekt de stoet richting de Oudenberg (al is heuvel toepasselijker voor deze "berg" van 110 meter hoog). Daar aan de Oudenberg mag de menigte proberen zoveel mogelijk krakelingen te vangen. Eén van die broodjes bevat zelfs een briefje dat een gouden krakeling waard is.

Die gewoonte bestaat al lang genoeg om erkend te worden als werelderfgoed. Het is zelfs dubbel feest, want vanaf 20 uur zijn er volksdansers en is er vuur, om de winter te verjagen: Tonnekensbrand. Dat wordt in de buurgemeenten beantwoord met kleinere vuren, tijdens Walmkenbrand

Bekijk hieronder het jubileumverslag uit "Het Journaal" van 1 jaar geleden:

Videospeler inladen...

Volgende week een heel ander soort immaterieel erfgoed, in Aalst. Dit weekend kunt u al wel warmlopen voor het carnaval daar, tijdens de Winterfoor. Als u écht niet kunt wachten: in Moerbeke-Waas is er zondag al carnavalsstoet.

Lichtzwaardengevecht in Brussel

Dertig musea in het Brusselse houden zaterdagnacht de deuren open tijdens Museum Night Fever. Met één ticket kunt u tot 1 uur 's nachts overal binnen, en rijden pendelbussen u de hele nacht van museum naar museum. Op heel wat plaatsen zijn er extra activiteiten, zo kunt u in het Planetarium een demonstratie meemaken van de Belgische lichtzwaardenschool. May the force be with you.

Wie er een echte "witte nacht" in Brussel van wil maken kan nog tot 7 uur zondagochtend terecht bij C12, voor een afterparty.

Artefact in Leuven

Nog tot 10 maart kunt u in STUK in Leuven terecht voor Artefact, een festival waar kunst en wetenschap elkaar vinden. Dit jaar staat het festival in het teken van beweging. De gratis expo is elk jaar weer sterk aan te raden!

Films voor peuters

Net zoals Artefact loopt het filmfestival JEF door tot het einde van de krokusvakantie.

Op verschillende locaties in steden als Antwerpen, Brugge en Gent staat extra veel film op het programma. Zondag zijn u en uw peuter bijvoorbeeld welkom in het Zuiderpershuis in Antwerpen, voor de allereerste peuterdag. Het filmfestival zorgt graag voor die allereerste bioscoopervaring, met live muziek.

Dag van de academies

Zaterdag maken 170 academies in Vlaanderen en Brussel tijd voor kunst, en voor u. Tijdens de dag van de academies tonen muzikanten, acteurs en andere creatievelingen wat ze in het deeltijdse kunstonderwijs aangeleerd krijgen.   

Het Koninklijk Conservatorium in deSingel in Antwerpen houdt zaterdag ook opendeurdag van 10 tot 17 uur, vooral bedoeld voor toekomstige studenten, maar ook liefhebbers van klassieke muziek zijn welkom.

Op stap met Anne Teresa De Keersmaeker

In Brugge gaat het komende 36 uur traag vooruit, en dat is de bedoeling. Slow, zo heet het festival waarmee het Concertgebouw ons 36 uur tijd wil geven om stil te staan, want "hoe trager de ervaring, hoe intenser de herinnering".

Hoe trager de ervaring, hoe intenser de herinnering

Concertgebouw Brugge

Een meanderende film van Sigur Rós, rustgevende concerten, installaties of theeceremonies: 36 uur lang kunt u tijd nemen voor uzelf. Anne Teresa De Keersmaeker nodigt u uit om - uiterst traag - dwars door Brugge te stappen, samen met haar dansers. Het is de derde keer dat zo'n "slow walk" wordt georganiseerd, het hele parcours vindt u hier. De wandeling/dans eindigt zaterdag om 15 uur op de Markt, waar Anne Teresa De Keersmaeker zelf een gratis workshop geeft.

Merho in Genk

Het nieuwe stripalbum van de Kiekeboes speelt zich af in Limburg, en daar zijn ze zo trots op dat in C-mine in Genk een gratis tentoonstelling loopt met enkele originele tekeningen van striptekenaar Merho. Zaterdag om 14 uur zal Merho zelf vertellen over zijn werk en leven in de bibliotheek van Genk, daarna kunt u uw (nieuwe) strips laten signeren. Prettig weekend!

Beluister hieronder de weekendtips uit "De ochtend":

Meest gelezen