RIA Novosti

Sportclubs massaal op zoek naar trainers: "Nood aan goede trainers is groot"

De sportclubs in ons land zijn massaal op zoek naar nieuwe, goede trainers. Het tekort is nijpend. Dat schrijft Het Nieuwsblad en bevestigen verschillende sportfederaties ons. Maar hoe komt dat? En is er een oplossing?

Bij Basketbal Vlaanderen, de Gymfederatie, de Zwemfederatie, de Belgische Hockeybond, Tennis Vlaanderen. Overal klinkt hetzelfde geluid: "We zijn op zoek naar goede trainers". 

Slachtoffer van het eigen succes?

"We hadden in 2018 meer leden dan ooit tevoren, een recordaantal van 151.000", zegt Gijs Kooken van Tennis Vlaanderen. "Het is niet moeilijk om dan te beseffen dat de nood aan goede trainers ook groter geworden is. Maar daarnaast werken we ook vaak met studenten. Als zij beginnen werken, haken ze af. In elke club horen we wel hetzelfde geluid, dat ze toch nog een goede trainer zouden kunnen gebruiken. Als we dat optellen, komen we toch aan zo'n 500."

We hadden in 2018 meer leden dan ooit tevoren. Het is niet moeilijk om dan te beseffen dat de nood aan goede trainers ook groter geworden is

Gijs Kooken - Tennis Vlaanderen

"Iedereen wil dat zijn kind leert zwemmen." Zo simpel klinkt het bij Pascale Verbauwen van de Zwemfederatie. "De vraag is groter dan het aanbod, zeker bij zwemmen wat een basisbehoefte is." Vooral gekwalificeerde lesgevers zijn een gegeerd goed. "Bij onze club is het elke keer bang afwachten of we dat jaar genoeg trainers zullen hebben. Het voordeel bij ons is natuurlijk dat oudere zwemmers kunnen inspringen, maar het is roeien met de riemen die je hebt."

Ook bij de Hockeybond klinkt hetzelfde geluid. "De sport is de laatste vijf, zes jaar zo snel aan het groeien dat we zowel dringend nood hebben aan infrastructuur als aan trainers. We hebben vooral te weinig opgeleide trainers, het is niet altijd evident om die te vinden", zegt Denis Van Damme van de Hockeybond.

De sport is de laatste vijf, zes jaar zo snel aan het groeien dat we zowel dringend nood hebben aan infrastructuur als aan trainers

Denis Van Damme - Hockeybond

Bij Basketbal Vlaanderen is de oorzaak minder te zoeken bij het aantal leden. "Bij ons is er een discrepantie tussen het aantal leden dat een trainersopleiding volgt en het aantal effectieve trainers. Zo'n 60 procent wordt dan effectief trainer. Als we die 40 procent ook kunnen overhalen, zou ons probleem opgelost. Maar nu hebben we een tekort van ongeveer 140 trainers."

Bij de Gymfederatie klinkt dan weer dat ze vooral een probleem hebben bij het basisturnen. "Dat wordt vaak gegeven door studenten, maar is op woensdagmiddag. Als ze dan les hebben, hebben we geen trainer meer." 

Is onbelast bijverdienen dé oplossing? "Stap in de goede richting, maar niet heiligmakend"

Verschillende sportfederaties hopen dat de nieuwe regeling op onbelast bijverdienen meer trainers zal aantrekken. Wie minstens vier vijfde werkt, zelfstandige of gepensioneerd is, mag tot 500 euro per maand bijverdienen in verenigingen of voor allerlei klussen. 

"Het is zeker een stap in de goede richting", zegt Van Damme van de Hockeybond. "Maar het is ook niet heiligmakend. We moeten werken op verschillende vlakken." Ook Kooken van de Tennisfederatie haalt het statuut aan als een van de oplossingen. "Het zal zeker stimuleren. Maar dé oplossing bestaat niet."

Volgens Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) is het tekort een teken dat de Vlamingen méér sporten. Maar tegelijk wil hij dat ook wegwerken. Hij bekijkt of een systeem met deelmodules nuttig kan zijn. "Als we werken met deelmodules zodanig dat mensen nog sneller en met minder opleidingen zouden kunnen gaan naar een deeldiploma. Maar we willen dat alleen doen als de kwaliteit hoog genoeg blijft."

Meest gelezen