De Nederlandse journalist Rutger Bregman tijdens het World Economic Forum in Davos, waar hij een oproep deed voor meer belastingen op de hoge vermogens, wat vervolgens viraal ging

Zoals alle populisten weet Rutger Bregman heel goed aan welke touwtjes te trekken om gehoord te worden 

De Nederlandse historicus Rutger Bregman haalde recent een paar keer het wereldnieuws door uit te halen naar bedrijven en rijken die belastingen ontwijken. Eerst door z'n kritische betoog op het Wereld Economisch Forum in Davos en dan door zelf beelden vrij te geven van een niet uitgezonden gesprek met Tucker Carlson op de conservatieve Amerikaanse nieuwszender Fox News, dat volledig ontspoorde. Communicatieconsultant David Van Turnhout ziet hierin een weldoordachte strategie van een populist die "heel goed weet aan welke touwtjes te trekken om gehoord te worden.".

opinie
David Van Turnhout
David Van Turnhout is communicatieconsultant en lid van de liberale denktank Liberales.

De recente mediaoptredens van Rutger Bregman gingen niet onopgemerkt voorbij. In januari beklom hij het podium tijdens de economische wereldtop in Davos. In zijn toespraak ging hij fel tekeer tegen de aanwezigen. Hij verweet hen schijnheiligheid doordat ze met hun privéjet naar het evenement waren gekomen, maar zich op het World Economic Forum voordeden als weldoeners, begaan met de kloof tussen arm en rijk en de klimaatproblematiek enz. Hij riep iedereen op met die menslievende onzin te stoppen en zich massaal te engageren voor meer belastingen. Geen jobs, jobs, jobs dus, maar taxes, taxes, taxes. Volgens hem dé oplossing van alle grote wereldproblemen.

Zijn speech ging de wereld rond en bereikte ook mijn smartphonescherm. Ik keek er niet van op. Er is de laatste jaren in de media zoveel tegen schenen geschopt en op lange tenen getrapt dat ik dacht dat ook dit wel weer zou overwaaien. Hij is immers niet de enige die het vandaag opneemt tegen de gevestigde elite met haar verderfelijke waarden en dubbele moraal. En hij is niet de eerste die als een wonderboy verkondigt ons met één magisch woord te zullen verlossen van de alomtegenwoordige corruptie en graaiende politici. 

Het laatste wat de wereld nodig heeft, is een zoveelste populist, of hij nu links of rechts is, die zich opwerpt als de enige echte vertegenwoordiger en ware stem van het volk.

Maar deze week ging de historicus opnieuw viraal toen hij werd uitgescholden door een interviewer van Fox News. Vreemd, want Fox gaf Bregman een platform na zijn opmerkelijke tussenkomst op het World Economic Forum. Aan de basis van deze scheldpartij lag een regelrecht en aanhoudend uitdagen waarbij Bregman zich niet inhield en zowel de zender als zijn interviewer in opspraak bracht. “Fox wordt geleid door miljardairs en jij neemt smerig geld aan van het Koch Institute”, klonk het in de stijl van niemand minder dan Donald Trump himself. Onverwacht, uit het niets en aantrekkelijk voor wie ervoor open staat. 

Maar we hoeven hier helemaal niet voor open te staan, integendeel. Het laatste wat de wereld nodig heeft, is een zoveelste populist, of hij nu links of rechts is, die zich opwerpt als de enige echte vertegenwoordiger en ware stem van het volk, zich afzet tegen de elite, op de proppen komt met een vermeende universele oplossing en zijn interviewers zonder scrupules de grond inboort. Genoeg is genoeg! 

Het World Economic Forum is veel meer dan een menslievende club. Het is een platform waar wordt nagedacht over het tackelen van ’s werelds grootste problemen en bedreigingen.

Laat ons bij dit hele circus toch eens enkele kritische vragen stellen. Vooral over het World Economic Forum zelf. Want klopt het beeld wel dat daar tussen de sigaren en cognac wordt beslist hoeveel de schooiers dit jaar weer eens zullen krijgen? Wie de moeite doet om het programma te bekijken, ontdekt meteen van niet. Op de agenda staan onderwerpen zoals een eengemaakte Afrikaanse markt, infrastructuurprojecten in Zuidoost-Azië, recyclage van lithiumbatterijen, wetenschap en tientallen andere topics die de komende decennia onze wereld op een positieve manier zullen beïnvloeden. Duurzame initiatieven die miljoenen mensen uit de ergste armoede kunnen trekken en de middenklasse in ontwikkelingslanden kunnen vergroten en versterken.

Met het heffen van 80% belastingen op de grootste inkomens zet je wel een internationale samenwerking op poten, maar dan vooral een waarbij men nieuwe structuren bedenkt om belastingen te ontduiken. 

Het World Economic Forum is veel meer dan een menslievende club. Het is een platform waar wordt nagedacht over het aanpakken van ’s werelds grootste problemen en bedreigingen. Dat we kritisch moeten zijn over het eigenbelang dat er soms mee gemoeid gaat, staat buiten kijf. Maar het hele forum onderuit halen met belastingen als alternatief houdt gewoon geen steek. 

Met het heffen van 80% belastingen op de grootste inkomens, zoals Bregman voorstelt, zet je wel een internationale samenwerking op poten, maar dan vooral een waarbij men nieuwe structuren bedenkt om belastingen te ontduiken. Niet om de opleidingsgraad wereldwijd te verbeteren bijvoorbeeld. 

Ik denk niet dat Rutger Bregman zichzelf gelooft wanneer hij tekeer gaat in Davos of op Fox News. Maar zoals alle populisten weet hij heel goed aan welke touwtjes te trekken om gehoord te worden. Misschien staan we aan de vooravond van een links-populistische beweging. Dat zou de polarisatie dan helemaal compleet maken. 

Bekijk hieronder de beelden die Bregman alsnog naar buiten bracht via de nieuwssite NowThis:

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.