"Ik weet niet of ik nu blij moet zijn, of ronduit bang?"

Morgen start in de VS een nieuw seizoen -het 16e al!- van "The voice", de talentenjacht waarbij 4 juryleden niet zien wie er aan het zingen is en louter op basis van de stem oordelen of die goed genoeg is om de zanger of zangeres in kwestie mee te nemen in zijn of haar team. Maar hoe er ook uitgekeken wordt wie de uiteindelijke winnaar is, de vorige edities hebben vooral bewezen dat de eerste auditie van een zanger of zangeres vaak nog de grootste indruk nalaat. Met een 'trending topic' op Twitter, massaal veel 'shares' op Facebook en miljoenen views op YouTube. Zoals Jordan Smith bewees in 2015, toen hij met zijn versie van Sia’s wereldhit "Chandelier" niet alleen iedereen omverblies, maar ook het been van Gwen Stefani gracieus de lucht liet invliegen.

"A totally spine-tingling moment." Zo omschreef lifestylewebsite Marie Claire de auditie van Jordan Smith, een toen 21-jarige man uit Harlan, in de Amerikaanse staat Kentucky. Zelfs de juryleden wisten duidelijk niet wat ze hoorden, waardoor Gwen Stefani vol verbazing haar been in de lucht stak en enkel "I’m shocked!" kon prevelen, Pharrell knikkebollend genoot en Adam Levine deed alsof hij het in Keulen hoorde donderen, al omschreef hij de auditie later toch als "holy shit" en Smith als "een eenhoorn":

Nadat de 4 juryleden hem een staande ovatie hadden bezorgd en Stefani hem was komen knuffelen met de woorden "You’re amazing", maakte Smith zijn moment nog grootser door de woorden: "Ik weet niet hoe ik me nu moet voelen: blij of ronduit bang?"

"Ik moet toegeven dat ik dacht dat de medewerkers van "The voice" een grap met hun publiek uithaalden en dat we een artiest gingen te zien krijgen die al een Grammy op zak heeft", concludeerde nieuwswebsite Bustle. Die Grammy was er zeker nog niet. Smith was enkel lid van een kerkkoor geweest en had ook meegezongen in het koor van de universiteit waar hij studeerde. Een eerste poging om auditie te doen in "The voice" werd afgewezen, maar in 2015 mocht hij er wel voor gaan. 

Jordan Smith: "Het was een overdonderende ervaring, zo’n auditie waarbij 4 supervedetten met hun rug naar je toe zitten. Je voelt de druk om iets te laten horen dat een indruk op hen zal maken. Tegelijkertijd had ik dat gevoel van: "Sta ik hier nu echt te zingen?" Uiteindelijk mag ik concluderen dat men niet verwachtte dat ik op basis van mijn stem er zo uitzag. Die reacties gaven me toch wel een positief gevoel. Hen op die manier kunnen verrassen vond ik zelf wel grappig." (Lexington Herald Leader, september 2015)

"Toen Gwen Stefani naar me toegelopen kwam, had ik even een black-out. Ik begon spontaan allerlei vragen aan mezelf te stellen, zoals "Hoe heet ik?", "Waar woon ik?", "Hoe oud ben ik?", "Wat gebeurt er hier toch allemaal?"" (The Voice, september 2018)

Uiteindelijk koos Smith voor het team van Adam Levine, met wie hij de competitie won. Zijn debuutalbum "Something beautiful" verkocht alvast als zoete broodjes in de VS en bereikte de top 5 van de albumcharts. Hij schreef ook mee aan het nummer "Ashes" dat Celine Dion zong als titeltrack voor de film "Deadpool 2". In juni 2016 trouwde hij met zijn jeugdvriendin (zie foto hierboven), "omdat ze me altijd is blijven steunen in hetgeen ik graag doe".

Morgen start in de VS het nieuwe seizoen van "The voice", met wellicht weer opmerkelijke audities. Juryleden dit seizoen zijn Blake Shelton, Adam Levine, Kelly Clarkson en John Legend.

Meest gelezen