Internaat Atheneum Keerbergen sluit de deuren 

Het internaat van Keerbergen gaat volgend schooljaar de deuren sluiten. Dat heeft de raad van bestuur van de scholengroep beslist. Zo'n 53 kinderen zullen dus niet meer op school kunnen slapen.

Het internaat van het Atheneum van Keerbergen gaat om drie redenen dicht. Ten eerste sluit het omdat het aantal kinderen dat op internaat gaat elk jaar blijft dalen. Ten tweede is een internaat voor een scholengroep erg verlieslatend. En tot slot wil de raad van bestuur voor de nieuwe onderwijshervorming die eraan zit te komen graag al haar geld, personeel en gebouwen gebruiken voor de schoolwerking zelf.

De ouders van de kinderen die op internaat zitten zijn gebeld over de sluiting en de internen kregen ook al een brief. Een deel van hen gaat op de school blijven en opnieuw thuis wonen. Een ander deel gaat op zoek naar een nieuw internaat en dus naar een nieuwe school. 

Sluiting is een verrassing 

Schepen van onderwijs in Keerbergen, Robert Saviolo, reageert verbaasd op het nieuws. "Ik heb vorige week overleg gehad met alle netten. Er waren daar mensen van het Atheneum bij maar die hebben toen niets gezegd. Ik ben dus echt verbaasd", aldus de schepen van onderwijs. Robert Saviolo zat zelf ook 12 jaar lang op het internaat. "Ik heb daar heel veel geleerd. Ik heb daar mijn plan leren trekken en discipline geleerd. Je moest daar je eigen bed opmaken en je schoenen poetsen. Je leert op internaat je mannetje staan." 

Internaat uit 1950

De gebouwen van het internaat zijn nog in goede staat. Het internaat zelf dateert van 1950. Een van de stichters van het internaat was Henri Janssens. Ook hij betreurt de sluiting. "Wij waren ooit de grootste van het officiële onderwijs. Ik had internen uit alle hoeken van Vlaanderen. Ik had zelfs Nederlanders die naar hier kwamen. We hadden ook jongens en meisjes uit Wallonië die naar ons kwamen om Nederlands te leren. Ik was zeer streng maar rechtvaardig. Ik betreur echt dat het internaat nu dicht moet." 

Het internaat sluit op 30 juni 2019 definitief de deuren.

Meest gelezen