Videospeler inladen...

IS-strijders in Irak berechten? "Achter de schermen beweegt veel in Irak"

Hoe moet het nu verder met de IS-strijders die voorlopig nog worden vastgehouden in Syrië. De kwestie moet dringend uitgeklaard worden. Conflictjournalist Rudi Vranckx voorspelt dat veel zogenoemde foreign fighters uiteindelijk in Irak zullen worden berecht, als ze ten minste misdaden in Irak of misdaden tegen Iraakse burgers hebben gepleegd. Wat er met de andere IS-strijders moet gebeuren, blijft voorlopig koffiedik kijken.

Nu bevinden de meeste gevangen IS-strijders in Syrië zich in handen van de Koerden. "Voor de Koerden zijn de gijzelaars een last, maar ook een troefkaart", zegt Vranckx. "Zolang zij die gijzelaars hebben, worden zij door het westen niet vergeten."

In Irak gebeurt dat meer op de achtergrond, maar je merkt wel dat er achter de schermen veel dingen bewegen

Rudi Vranckx in "Terzake"

Die toestand blijft uiteraard niet zo, want de Amerikaanse president Donald Trump wil zijn troepen weg uit Syrië, eenmaal IS definitief militair verslagen. En dan moet er natuurlijk een oplossing worden gevonden voor de gevangen IS-strijders. "Eigenlijk is de essentie: wat is het beste voor onze veiligheid?", zegt Vranckx in "Terzake".

"Hier is het debat heel hevig gevoerd, ook in de politiek. In Irak gebeurt dat meer op de achtergrond, maar je merkt wel dat er achter de schermen veel dingen bewegen." In Irak heeft Vranckx uit inlichtingenbronnen vernomen dat de Amerikanen Irak de vraag hebben gesteld of het bereid zou zijn om foreign fighters op te vangen en te berechten. 

"De Iraakse wetgeving stelt dat zij mensen kunnen berechten die misdaden in Irak hebben gepleegd of die misdaden tegen Iraakse burgers hebben begaan." Het islamitische kalifaat lag natuurlijk zowel in Irak als in Syrië, dus daar is mogelijk wel nog enige marge.                  

Gisteren  zijn 13 Franse jihadstrijders overgebracht van Syrië naar Irak om in Irak te worden berecht

Rudi Vranckx in "Terzake"

"Ik denk dat er gewoon onderhandeld wordt", aldus Vranckx. Irak heeft overigens al strijders overgenomen die misdaden in Irak hebben gepleegd. "Gisteren zijn 13 Franse jihadstrijders overgebracht van Syrië naar Irak om in Irak te worden berecht", heeft hij vernomen. Voor de anderen moet nog een oplossing worden gevonden.

Maar die oplossing komt er best: Vranckx wijst erop dat de regio de cultuur van wraak en weerwraak al 15 jaar kent. "Wat vaak vergeten wordt en onder de radar blijft, is dat de voorbije 6 maanden 1.000 IS-strijders zijn ontsnapt uit het omsingelde gebied en in Irak zijn ondergedoken. Het probleem is dus niet voorbij: er zijn 5 à 7.000 IS-strijders die opnieuw ergens in Irak ondergedoken zitten."               

Meest gelezen