Videospeler inladen...

Japanse sonde Hayabusa 2 maakt geslaagde landing op asteroïde Ryugu

De Japanse ruimtesonde Hayabusa 2 is erin geslaagd om kort neer te strijken op asteroïde Ryugu, op 340 miljoen kilometer van de aarde. Dat meldt het Japanse ruimtevaartagentschap Jaxa. Het is de bedoeling dat de ruimtesonde stalen van de asteroïde meebrengt voor onderzoek. 

"We moeten nog de diverse gegevens analyseren die we geleidelijk aan binnenkrijgen vooraleer we kunnen bevestigen dat het een succes is, maar we denken dat dit het geval zal zijn", zei een Jaxa-woordvoerder. De asteroïde Ryugu bevindt zich op 340 miljoen kilometer van de aarde, wat verklaart waarom het enige tijd duurt voor de gegevens in het controlecentrum van de missie binnenkomen.

De geslaagde landing was een eerste van drie geplande "touch and go"-landingen, waarbij de ruimtesonde kort neerdaalt op de asteroïde en een soort kogel afschiet die gesteente losmaakt. Dat materiaal wordt verzameld om terug mee te nemen naar de aarde.

Hayabusa 2 begon op 3 december 2014 aan een reis van 3,2 miljard kilometer, een reis die nog lang niet voorbij is. Het duurde exact drie jaar en tien maanden om de bestemming te bereiken. In juni 2018 stabiliseerde de sonde op 20 kilometer van Ryugu, een zeer oude asteroïde in de vorm van een diamant, die ten tijde van de vorming van het zonnestelsel zou ontstaan zijn.

De sonde wierp in oktober al een kleine Duits-Franse robot af op de asteroïde, Mascot. Die werkte meer dan 17 uur om de samenstelling van de bodem van het primitieve rotsachtige lichaam te analyseren.

Hayabusa 2 wordt in december 2020 terug op aarde verwacht. Het doel van de missie is om beter de vorming van het zonnestelsel te begrijpen. Het ultieme doel is om de kennis over ons zonnestelsel te versterken "om beter het ontstaan van leven op aarde te begrijpen".

Bekijk de beelden uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...
De asteroïde Ryugu.
Een voorstelling van de Hayabusa-2-sonde boven het oppervlak van asteroïde Ryugu. Links en rechts boven zijn de zonnepanelen te zien.
JAXA

Meest gelezen