Jeroen Meus debuteert als quizmaster: "Presenteren op zondagavond is als koken in een driesterrenrestaurant"

Vanavond presenteert televisiekok Jeroen Meus voor de eerste keer een quizprogramma. De komende zondagen leidt hij het nieuwe seizoen van "Twee tot de zesde macht" op Eén in goede banen. Daarmee keert de populaire zondagavondquiz na de zaak-Bart De Pauw terug op het scherm. Het is niet de eerste keer dat Meus zich op televisie buiten zijn vertrouwde "Dagelijkse kost"-keuken waagt, maar een quiz presenteren: dat is een vak apart, zo vertelt hij in "De ochtend" op Radio 1. 

De VRT heeft Meus jaren geleden al voorgesteld om andere televisiehorizonten te verkennen en een studioprogramma te maken, ver weg van zijn vertrouwde keuken. Maar destijds hield hij de boot af. "Ik heb toen vriendelijk bedankt, vanuit het idee "schoenmaker, blijf vooral maar bij je leest"", zegt hij daarover. "Maar ondertussen is mijn leest niet enkel koken maar ook televisiemaken."

"Je kan een zondagavondquiz op Eén presenteren nog het best vergelijken met als kok aan het fornuis staan in een driesterrenrestaurant: dat wil iedereen ooit eens gedaan hebben. Dat is het hoogste schavot. En als televisiepresentator is zondagavond een prominente plaats, en daar mag ik nu van proeven. Daar moest ik niet over twijfelen." 

Schoenmaker blijf bij je leest, luidt het spreekwoord, maar naast koken is televisie maken intussen ook mijn leest geworden.

Toch geeft Meus toe dat hij het heeft onderschat. "Een quiz presenteren: dat is een ander vak. Ik had het geluk dat ik al jaren een beetje meubilair ben in "Twee tot de zesde macht", als een van de bekende deelnemers in de zesde macht. Dus ik kende het format en de spelregels al goed. En eerlijk: het leek me niet zo moeilijk, wat vragen aflezen. Maar er komt véél meer bij kijken: de technische aspecten in een studio, en het feit dat je ook ceremoniemeester bent in zo'n programma. Maar het is zo verslavend."

Voor zijn eerste opname was Meus nerveus. "Ik had letterlijk de daver op mijn lijf. En ik had een kurkdroge mond, maar ik durfde niet drinken omdat dat in beeld zou komen", geeft hij toe. "Maar ik heb voor mezelf een truukje gevonden: vlak voor ik naar de studio moet, zet ik muziek op die ik rustgevend vind. En dat gaat alle richtingen uit: van "De vier seizoenen" van Max Richter, tot "Leef" van André Hazes".

Bij mijn eerste opname had ik de daver op mijn lijf, en een kurkdroge mond van de stress.

Of Meus het moeilijk vindt om in de voetsporen van Bart De Pauw te treden, na alle heisa over grensoverschrijdend gedrag van de presentator, daarover blijft Meus op de vlakte. "Ze hebben mij ooit gebeld om de chef te komen vervangen in een restaurant. Ik heb daar met dezelfde ploeg op één weekend tijd een nieuwe menukaart samengesteld, om dinsdag open te gaan. Met "Twee tot de zesde macht" heb ik ook geprobeerd om er mijn eigen quiz van te maken, met dezelfde fantastische ploeg achter mij. Ik kan weinig over die zaak zeggen, alleen dat ik hoop dat er snel duidelijkheid komt."

Elke aflevering van "Twee tot de zesde macht" heeft een thema. Om Meus min of meer te laten starten in zijn "comfort zone" is dat vanavond "culinair". De bekende "zesde macht" wordt gevormd door  Véronique De Kock en Wim Opbrouck, die op Vier het bakprogramma "Bake Off Vlaanderen" presenteert. Als het bekende quizduo de aflevering wint, gaat het bedrag dat ze verdienen naar "Kom op tegen Kanker".  

Bekijk hier de eerste beelden van quizmaster Jeroen Meus in "Twee tot de zesde macht":

Meest gelezen