Video player inladen ...

Vlaamse regering slaagt er weer niet in akkoord te vinden over benoeming Oost-Vlaamse gouverneur

De Vlaamse regering is er vanochtend opnieuw niet in geslaagd een knoop door te hakken over de benoeming van een nieuwe gouverneur voor Oost-Vlaanderen. Minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans had het dossier weer op de tafel gelegd en drong erop aan om eindelijk een beslissing te nemen in dit aanslepende dossier.

Het hoofdpijndossier rond de benoeming van de gouverneur van Oost-Vlaanderen blijft de partijen in de Vlaamse regering verdelen. Doordat N-VA en Open VLD lijnrecht tegenover elkaar staan, is nog altijd niet duidelijk wie Jan Briers zal opvolgen. Ook vanochtend zijn de regeringspartijen het niet eens geworden.

“De procedure is vorig jaar in mei opgestart”, herinnert minister Homans zich. "Heel de procedure is doorlopen. Daarbij zijn vijftien geschikte kandidaten naar voren geschoven. Twee daarvan hebben zich teruggetrokken. Dus we hebben er nog dertien.”

Minister Homans heeft uiteindelijk de "apolitieke" Wim Leerman voorgedragen, directeur bij de stad Aalst, en houdt daaraan vast. “Ik heb een voordracht gedaan, midden oktober 2018. We zijn nu bijna eind februari 2019, dus wordt het wel tijd dat we een beslissing nemen", zei de minister voor het begin van de Vlaamse ministerraad. Er bestaat zoiets als een redelijke termijn.

“Heel vreemd”

Homans blijft bij haar voordracht, omdat die “juridisch en inhoudelijk goed onderbouwd” was. Ondertussen blijft Open VLD, partner in de Vlaamse regering, ook bij zijn standpunt. Partijvoorzitter Gwendolyn Rutten zei dat de benoemingsprocedure kaduuk is.

“Dat is wel heel vreemd”, vindt minister Homans, omdat de liberalen na de aanstelling van gouverneur Jan Briers deze procedure volgens haar zelf hadden gevraagd en gekregen. “Deze procedure is door deze (Vlaamse, red.) regering meerdere malen goedgekeurd.” Minister Homans houdt voet bij stuk en zegt dat het ondenkbaar is dat de procedure wordt stopgezet.

“Onzin”

“Dat ze nu eigenlijk zeggen dat de procedure niet meer klopt omdat ze niet de kandidaat krijgen die ze wilden, is je reinste onzin”, zegt Homans ferm. Open VLD had het liberale Kamerlid Carina Van Cauter naar voren geschoven, maar die trok zich terug. Ze was naar eigen zeggen ontgoocheld over het verloop van de procedure.

"Er waren duidelijke spelregels afgesproken, maar die zijn blijkbaar onderweg plots veranderd. Daarenboven meende men mij ook nog eens persoonlijk in diskrediet te moeten brengen", schreef Van Cauter in november

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Video player inladen ...