Royals: uit de bol op Nederlandstalige muziek en die hechte band tussen prinses Caroline en Karl Lagerfeld

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. De Nederlandse koningin Máxima wil dat meer kinderen met muziek bezig zijn en gaf zelf het goede voorbeeld door vlotjes en luidkeels "Zoutelande" mee te zingen. In ons land en in Denemarken herdachten de koninklijke families hun overledenen. Zo zakte prinses Esmeralda van Londen naar Laken af. Prinses Caroline van Monaco rouwt om Karl Lagerfeld die ze als tiener ontmoette. Het verhaal van de innige vriendschap tussen een mode-icoon en één van zijn muzes. En in Zweden is een kroonjuwelendief veroordeeld.  

Een swingende Máxima op "Zoutelande"

De Nederlandse koningin Máxima trok deze week naar de Lasloods in Vlissingen, in de provincie Zeeland. Daar werd in haar aanwezigheid en die van een 500-tal leerlingen een overeenkomst getekend die er voor moet zorgen dat Zeeuwse basisscholen structureel muziekonderwijs aanbieden. Máxima is erevoorzitter van de stichting Méér Muziek in de Klas en dook vorige maand nog enkele seconden op in een reclamespotje, gewapend met paukenstokken. De stichting vindt dat muziek een bijdrage levert aan de cognitieve, sociale en creatieve ontwikkeling bij kinderen.

In Vlissingen werden de koningin en de leerlingen getrakteerd op een optreden van de Zeeuwse band Bløf (weliswaar zonder de Belgische zangeres Geike Arnaert op het podium) die de hit "Zoutelande" bracht. Meteen goed voor de nodige ambiance. Máxima liet zich niet onbetuigd, klapte en zong mee alsof ze zelf Arnaert was. En op de vraag waarom alle kinderen kennis zouden moeten maken met muziek, was het antwoord van de koningin eenvoudig: "Omdat iedereen er beter van wordt."

Máxima is zelf ook muzikaal: ze speelt net als haar drie dochters graag gitaar. "Het plezier hebben van samen muziek maken is fantastisch", zei ze daarover. Kroonprinses Amalia kan bovendien ook overweg met een viool, en samen met zus Alexia zingt ze regelmatig. 

Voor wie dacht dat de Nederlandse koninklijke familie het enige koningshuis is dat soms uit de bol gaat op muziek... Koningin Mathilde en koning Filip amuseerden zich vorige zomer kostelijk op het Vossenplein in Brussel tijdens Bal National. Toen speelde Get Ready! onder meer het nummer "Laat":

De doden herdacht in Denemarken en België

In Denemarken is prins Henrik, de echtgenoot van koningin Margrethe, herdacht. Het was precies een jaar geleden dat Henrik stierf na complicaties aan de longen. In paleis Fredensborg Slot vond een herdenkingsconcert plaats met familie, vrienden en (oud-)medewerkers van het hof. Zo'n 130 gasten woonden de plechtigheid bij met Margrethe en zonen Frederik en Joachim op kop. De Koninklijke Deense Muziekacademie stond in voor de muziek met stukken die geliefd waren bij Henrik, zoals de aria "Un soava non so che" uit "La cenerentola" van Rossini.

In ons land verzamelde de koninklijke familie zich ook voor de jaarlijkse eucharistieviering voor overleden familieleden in de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Laken. Koning Filip was aanwezig samen met koningin Mathilde, koning Albert, koningin Paola en prins Laurent. Ook prinses Léa, de weduwe van prins Alexander, en prinses Esmeralda, de halfzus van koning Albert, met zoon Leopoldo zaten in de kerk.

Prinses Léa (l).
Leopoldo en zijn moeder, prinses Esmeralda.

Prinses Claire zegde last minute af. Volgens prins Laurent was ze niet ziek, maar had ze het "druk thuis". Ook prinses Astrid was er niet. Zij begeleidde (en tot vandaag nog) een ruim 280-koppige Belgische delegatie op handelsmissie in Mexico. De koninklijke familie nam na de mis uitgebreid de tijd om te praten met de aanwezige fans en te poseren voor foto's.

Videospeler inladen...

De Grimaldi's verliezen hun "hofleverancier"

Met de dood van de Duitse couturier Karl Lagerfeld, die aan het hoofd stond van het Franse modelabel Chanel, verliezen de Grimaldi's als het ware hun hofleverancier. Lagerfeld was een erg graag geziene gast aan het Monegaskische hof. Zijn absolute muze daar was prinses Caroline die decennialang deel uitmaakte van zijn intieme vriendenkring en zijn creaties met verve droeg. De prinses vroeg hem sinds 2013 ook om het decor van het jaarlijkse society- en liefdadigheidsevent "Bal de la Rose" in het mondaine Monaco aan te kleden.

Bal de la Rose in 2017.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Ik kan onze relatie niet beschrijven. (...) Hij is iemand van de familie

De twee hadden elkaar leren kennen in het Parijs van de jaren 70 waar de jonge Caroline vaak vertoefde. "Ik moet 16 geweest zijn toen ik hem zag in zijn prachtige art-deco-appartement. Ik kan onze relatie niet beschrijven... Hij is zó belangrijk voor mij, iemand van de familie. Hij heeft me beïnvloed", vertelde de prinses drie jaar geleden nog aan Vogue.

Lagerfeld was een trouwe en discrete huisvriend. De prinses en het mode-icoon gingen graag op pad als er een nieuwe Chanelwinkel werd geopend, zaten op de eerste rij van talloze Fashion Weeks, spendeerden samen hun vakanties of gingen dineren in Saint- Tropez.

Caroline van Monaco en Karl Lagerfeld in 1985.
vide

En de liefde voor Chanel werd ook doorgegeven: Carolines dochters Charlotte Casiraghi en Alexandra van Hannover, en schoonzus prinses Charlène behoorden tot Lagerfelds vaste klanten. Zo ontwierp hij samen met Charlène de outfit voor het burgerlijke deel van haar huwelijk met prins Albert in 2011. Het werd een blauw ensemble "in overeenstemming met haar ogen". Die bepaalde kleur kreeg van Lagerfeld later de naam "Charlène blue".

Prinses Diana is mooi en lief, maar dom

Lagerfeld stond bekend om zijn straffe uitspraken. Hij nam geen blad voor de mond en veroorzaakte al eens controverse. Zo zweeg hij niet over de Britse royals. Hij maakte in de jaren 90 kennis met wijlen prinses Diana en vertelde in New York Magazine onomwonden dat ze "mooi en lief was, maar dom".

Over de vrouw van prins William, Catherine "Kate" Middleton, was hij dan weer lovend, van "ze heeft een prachtig silhouet" tot "ze is het juiste meisje voor die jongen". Lagerfeld typeerde Middleton als een "romantische schoonheid" en durfde langs zijn neus weg stellen dat haar moeder, Carole Middleton, ronduit "knapper is dan haar twee dochters". Ook had hij complimenten over voor de immer klassiek geklede koningin Elizabeth. "Maar ze is niét de persoon die de mode zal veranderen", merkte hij subtiel op. 

(scroll voort onder de foto)

Kate Middleton in een jurk van Chanel.
2017 Getty Images

Celstraf voor kroonjuwelendief

De 22-jarige man die vorig jaar enkele Zweedse kroonjuwelen uit de kathedraal van Strängnäs stal, heeft van de rechter een gevangenisstraf van 4,5 jaar gekregen. Dat is minder dan de zes jaar die de openbare aanklager vroeg. 

Van de kroonjuwelen was lange tijd geen enkel spoor, tot een veiligheidsagent begin februari op een verdachte vuilnisbak stootte in Åkersberga, ten noorden van Stockholm. De vuilnisbak lag op het dak van een auto. Op de vuilnisbak was het woord "bom" geschreven, bovenop de vuilnisbak lagen dan de kroonjuwelen.

 (lees voort onder de kaart)

In de zaak werden drie verdachten opgepakt, onder wie een 22-jarige Zweed. Hij ontkende eerst alle betrokkenheid, maar op de kroonjuwelen waren bloedsporen van hem aangetroffen. De jongeman gaf later toe dat hij zich had gesneden aan glas tijdens de diefstal. Een van de kronen blijkt ook beschadigd en is enkele edelstenen kwijt, de rijksappel liep een deuk op. Klik op onderstaande foto's om de schade te zien: 

Meest gelezen