Videospeler inladen...

Soedanese president roept noodtoestand uit en ontslaat regering

De Soedanese president Omar al-Bashir heeft de noodtoestand uitgeroepen en heeft zijn regering en alle provinciale gouverneurs de laan uitgestuurd. In Soedan wordt al wekenlang geprotesteerd tegen het autoritaire bewind van al-Bashir.

"Ik kondig de noodtoestand af voor de periode van één jaar", kondigde Bashir vanavond aan tijdens een tv-toespraak. Hij vraagt het parlement ook te wachten met de grondwetswijziging waardoor hij kandidaat zou kunnen  zijn voor een nieuwe ambtstermijn. Al-Bashir is al sinds 1989 aan de macht.

Sinds eind vorig jaar zijn er geregeld betogingen tegen zijn autoritaire regime. Eerder deze maand heeft de oppositie geëist dat hij aftreedt en plaatsmaakt voor een voorlopige regering, die het land er economisch weer bovenop moet helpen. Al-Bashir zegt dat het protest bedoeld is om het land te destabiliseren.

Sinds december zijn al meer dan 1.000 betogers opgepakt. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn ook al meer dan 40 mensen omgekomen bij gewelddadige confrontaties tussen betogers en ordetroepen.

Bekijk de beelden uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen