VRT

Stad Gent beëindigt samenwerking met Catherine de Zegher als directeur van MSK

Stad Gent heeft de samenwerking met Catherine de Zegher als directeur van het Museum voor Schone Kunsten (MSK) met onmiddellijke ingang beëindigd. Gisteren kreeg het stadsbestuur de resultaten van de audit naar de omstreden Russische bruiklenen die in het museum werden tentoongesteld. 

In maart 2018 werd Catherine de Zegher tijdelijk geschorst als directeur van het Museum voor Schone Kunsten van Gent. Ze kwam begin vorig jaar in opspraak, toen ze een collectie Russische avant-gardekunst in het museum tentoonstelde, die mogelijk vervalsingen zouden zijn.  De collectie werd in beslag genomen voor strafrechtelijk onderzoek. 

Een onafhankelijk onderzoek moest nagaan of het museum correct gehandeld heeft bij de bruikleen van de werken uit de Toporovski-collectie. De Stad Gent kon dit onderzoek nu inkijken en heeft besloten om De Zegher met onmiddellijke ingang opzij te schuiven als museumdirecteur. Er komt wel nog een hoorzitting. De bijna 64-jarige De Zegher kan aan het werk blijven bij de dienst Cultuur. Doordat er nog een interne tuchtprocedure loopt en een strafrechtelijk onderzoek, wil het stadsbestuur geen verdere verklaringen afleggen. 

De Zegher werd zes jaar geleden binnengehaald als directeur van het MSK na een succesvolle internationale carrière. 

Meest gelezen