© Pierre HAVRENNE/PACHACAMAC

Kwart meer vrouwen als lijsttrekker bij verkiezingen in mei 

Politieke partijen duiden steeds meer vrouwen aan als lijsttrekker bij de verkiezingen. In 2014 stonden 29 vrouwen bovenaan de kieslijsten. Bij de verkiezingen op 26 mei zijn er dat 37, een stijging van een kwart. Dat blijkt uit een analyse van VRT NWS. Vier op de tien lijsttrekkers bij de verkiezingen in mei zijn vrouwen. De gemiddelde leeftijd van de lijsttrekkers is dezelfde gebleven tegenover mei 2014. Er zijn ook enkele opvallende verschillen per kieskring.

Open VLD kwam in het nieuws omdat partijvoorzitster Gwendolyn Rutten streefde naar gendergelijkheid bovenaan de lijsten. De partij wilde evenveel mannen als vrouwen bovenaan de lijsten. Ook CD&V haalde de krantenkoppen met een vrouwenkwestie: door de benoeming van Steven Vanackere als directielid bij de Nationale Bank verdween de laatste vrouw uit het directiecomité. De christendemocraten beloofden dat goed te maken bij de lijstvorming.

Beide partijen hebben die doelen niet gehaald. Bij Open VLD zullen zes vrouwen lijsttrekker zijn bij de verkiezingen in mei, tegenover acht mannen. Bij CD&V zijn er vier vrouwen lijsttrekker, tegenover tien mannen.

Verspreid over alle partijen zijn er voor de volgende verkiezingen 37 vrouwelijke lijsttrekkers voorgesteld op een totaal van 97 lijsttrekkers. Bij de verkiezingen van 2014 waren er 29 vrouwen lijsttrekker. Dat aantal is dus met een kwart gestegen.

Bij de Vlaamse, Brusselse, federale en Europese verkiezingen op 26 mei zullen in totaal bijna vier op de tien lijsttrekkers vrouwen zijn. In 2014 was dat nog ongeveer drie op de tien. 

N-VA (11 mannen, 3 vrouwen), Open VLD (8 mannen, 6 vrouwen), SP.A (5 mannen, 8 vrouwen, 1 lijsttrekker is nog niet bekend), Groen (7 mannen, 7 vrouwen) en PVDA (7 mannen, 7 vrouwen) tellen meer vrouwelijke lijsttrekkers dan vijf jaar geleden. Bij Vlaams Belang (12 mannen, 2 vrouwen) en CD&V (10 mannen, 4 vrouwen) daalt het aantal vrouwen. De vrouwenbeweging van CD&V, Vrouw & Maatschappij, reageerde al "teleurgesteld" op die ontwikkeling.

Groen en PVDA hebben exact evenveel mannen als vrouwen bovenaan een lijst staan. SP.A is de enige partij met meer vrouwen dan mannen als lijsttrekker.

Lees verder onder de grafiek.

Verschillen per provincie

Er zijn enkele opvallende verschillen per regio: in Antwerpen is het aantal vrouwelijke lijsttrekkers gehalveerd tegenover vijf jaar geleden. Annemie Turtelboom (Open VLD), Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) en Liesbeth Homans (N-VA) werden alledrie vervangen door een man. Antwerpen houdt drie vrouwen als lijsttrekker over voor de Vlaamse en federale verkiezingen, op een totaal van veertien lijsttrekkers.

In Limburg en Brussel zijn er exact evenveel vrouwen als mannen lijsttrekker. In Limburg is dat een hele evolutie, want daar is het aantal vrouwen zowat verdubbeld, mede door Lydia Peeters (Open VLD) en Zuhal Demir (N-VA) als nieuwe lijsttrekkers in die regio. In Brussel moet SP.A wel nog een lijsttrekker aanduiden voor de Kamerlijst.

Gemiddelde leeftijd

De gemiddelde leeftijd van de lijsttrekkers is 45 jaar. Dat is ongeveer hetzelfde als vijf jaar geleden.

De jongste lijsttrekker is Mimi Crahaij. Ze is 24 jaar en trekt de Open VLD-lijst voor de Kamer vanuit Brussel. Ondanks haar jonge leeftijd heeft haar partij de oudste lijsttrekkers: de gemiddelde leeftijd bij Open VLD is 51 jaar. Zonder Mimi Crahaij zou dat zelfs 53 jaar zijn.

Groen heeft met een gemiddelde leeftijd van 40 jaar de jongste lijsttrekkers in huis. 

Geert Bourgeois (N-VA) is met 67 lentes de oudste lijsttrekker. Het is duidelijk dat verschillende partijen politici met ervaring naar Europa sturen. De gemiddelde leeftijd van de Europese lijsttrekkers is 54 jaar, de hoogste gemiddelde leeftijd van alle lijsten. 

Lees verder onder de grafiek.

Verschillen per provincie

Net zoals op vlak van gender, zijn er ook op vlak van leeftijd belangrijke verschillen per regio. Vlaams-Brabant en Brussel hebben de jongste lijsttrekkers: een gemiddelde leeftijd van 44 jaar.

In Oost-Vlaanderen is de gemiddelde leeftijd vijf jaar gestegen tegenover de verkiezingen van 2014. Dat komt omdat er veel lijsttrekkers hetzelfde zijn gebleven. Zij zijn allemaal vijf jaar ouder geworden, de gemiddelde leeftijd dus ook.

In West-Vlaanderen gebeurt exact het omgekeerde: daar is de gemiddelde leeftijd van de lijsttrekkers vijf jaar gedaald.

Bekijk hier op welke lijsttrekkers u kan stemmen bij de verkiezingen op 26 mei. 

Meest gelezen